Biblioteksprojekt på segertåg

Är tillbaka på bloggen efter några dagars uppehåll och kan, efter att ha skummat igenom tidningarna från den senaste veckan, se att det finns mycket att kommentera kring händelser i Umeå och övriga landet.

Själv har jag deltagit i den delegation som varit i USA för att ta emot FN-priset för Umeåregionens projekt Bibliotek 2007. Resan var extremt givande och intressant.

Med bibliotekschef Inger Edebro Sikström i spetsen kan vi konstatera att Umeåregionen just nu är på ett marknadsföringsmässigt segertåg i USA (och då ska vi ha i åtanke att samma segertåg redan utspelt sig i Europa då samma projekt fick 1:a pris här tidigare). Utöver den faktiska framgång biblioteksverksamheten haft med bättre tillgänglighet, valfrihet för brukarna och samarbete över kommungränserna så sprider sig nu Umeås namn på bred front.

Oavsett vi talat med svenska politiker, tjänstemän, SKL-företrädare, ambassadörspersonal eller de utländska motvsarigheterna till dessa så är alla oerhört inponerade över Umeåregionens banbrytande verksamhet. Tyvärr tror jag inte att alla här hemma inser hur framgångsrika Umeregionen och dess bibliotek faktiskt är. Inte minst medias spegling av att projektet vinner utmärkelsen för bästa innovation i offentlig sektor borde väl kunna bli lite bättre vinklad än vad som varit fallet. Och då uttrycker jag mig hovsamt. Nåja, jag är inte förvänad över det men tråkigt är det.

Nu är det bara att ta tag i allt som dykt upp och lagts på hög de senaste dagarna. Besvara mail, ringa samtal och dessutom ska ett antal möten hinnas med under dagen. Full fart framåt, med andra ord. Återkommer med fler reflektioner senare.