Stabil ekonomi m.m.

Om det var hyfsat lugnt med möten igår (nåja, allt är relativt) så blir det full fart idag. Börjar på morgonen med beredning av ärenden inför nästa veckas sammanträden, därefter Globaliserings- och forskningsutskott fram till lunch. Sedan ett möte med Alliansen, därefter kommunstyrelse och avslutning med presskonferens.

Läser att Sveriges ekonomi är utstark. Statens resultaträkning för 2007 visar ett plus på 134 miljarder kronor. Det är 30 miljarder mer än 2006 och det största överskottet någonsin (!!), visar siffror från ekonomistyrningsverket. Ökade skatteintäkter, parallellt med minskade kostnader för arbetslöshet och sjukpenning. Som sagt, det går bra för Sverige. Fler människor får jobb, färre blir sjuka.

Nästa vecka får vi det preliminära bokslutet för Umeå kommun. Det ska bli mycket intressant, och det mesta pekar på ännu ett bra resultat för kommunen. Hur länge ska Lennart Holmlund (s) försvara att Umeå har en av Sveriges högsta kommunalskatter? Det är hämmande för vår långsiktiga tillväxt. Genomsnittsinkomstfamiljen i Umeå förlorar 10.000kr/år, jämfört med om de hade bott i en kommun med kommunalskatt på rikssnittet.