Umeås näringslivsklimat

Är på plats i Stockholm för konferens med den moderata partiledningen och de moderata länsförbundsordförandena från olika delar av landet. Statsministern inleder kl. 10 med att prata om betydelsen av europavalet 2009. Senare under dagen kommer Schlingmann hålla i ett pass också.

Ser på vk:s nätupplaga att Umeå förmodligen kommer tappa rejält i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges olika kommuner. Jag harsagt det tidigare och säger det igen: Detta är allvarligt och vi har all anledning att lyssna och ta till oss av kritiken. Inte minst att företagarnas egna sammanfattande omdömen av Umeås företagsklimat sjunker, medan det ökar i 195 andra kommuner.

Då duger det inte att skjuta på budbäraren, som Lennart Holmlund och socialdemokraterna har tagit för vana att göra. Det är ju inte Svenskt Näringslivs fel att företagarna ger Umeå ett sämre omdöme år efter år. Varför är företagarna i Umeå missnöjda, måste man fråga sig. Här har vi massor att göra och det är verkligen ingen nyhet.

Umeås anseende skadas av att Holmlund gång på gång uttalar ‘krigsförklaringar’ mot Svenskt näringsliv. Vi har inget att vinna på ett sånt debattklimat. Vi borde istället göra som många andra kommuner i landet – sträva efter att förbättra vår position på den aktuella rankinglistan, genom ett medvetet och konstruktivt arbete. Om vi är intresserade av ett bättre företagsklimat, det vill säga. Och det är många av oss.