Sekab och skattebetalarnas pengar

Vad kommunala bolag inte ska syssla med har blivit en aktuell fråga i samband med alla turer kring SEKAB, som är ett delägt bolag där även Umeå Energi har en mindre ägarandel.

Ja, och svaret från min sida är detsamma som när jag i fullmäktige i september förra året tog upp Sekabs planer på att bygga etanolfabriker i Afrika för fyra miljader: Detta ska kommunala bolag INTE vara inblandade i. Punkt.

Skellefteå och Övik har lyckats med konststycket att engagera sig betydligt mer än Umeås energibolag, men det här visar ju bara riskerna med kommunala bolag – och hur man plötsligt riskerar skattebetalarnas pengar med högt flygande visioner och storslagna planer som inte har något med den egna kärnverksamheten att göra.

Jag är glad över att vi tog upp frågan direkt efter sommaren i Umeås fullmäktige, och att vi är överens politiskt om att avveckla vårt engagemang i detta.