Tillväxt, regionfrågan, yttrandefrihet.

I helgen tog jag paus från bloggandet. Hade fullt upp med annat, samtidigt som feber och förkylning drog ner inspirationen till noll.

Men nu är jag med i matchen igen. I fredags hade vi upptakt med kommunens politiker och tjänstemän inför den stundande budgetprocessen. Temat var tillväxt, och föredragen var mycket belysande för VARFÖR det är så viktigt med tillväxt. Fler och fler inser att ökad befolkningstillväxt inte är ett hot, utan tvärtom nödvändigt för att fortsätta utveckla Umeå. Alternativet förskräcker. Man hade också analyserat vad som skulle krävas för att Umeå skulle kunna nå 200 000 invånare till år 2050. 8 huvudpunkter presenterades. Och som vi tidigare konstaterat så är det en tuff uppgift, men inte omöjligt. Förhoppningsvis kan vi i juni, i samband med antagandet av budget 2009, också hitta bred enighet om att formellt revidera befolkingsmålet från 150 000 till 200 000 invånare år 2050.

Debatten kring storregionerna har lagt sig lite efter förra veckans olika utspel. Statsminister Reinfeldt meddelade sedan i samband med riksdagens frågestund att det inte blir några nya storregioner i samband med valet 2010. Ur länets perspektiv är det goda nyheter. Då kan vi i lugn och ro försöka finna en bättre lösning än den nu föreslagna uppdelningen av Norrland i två regioner.

På VK:s ledarsida i lördags jämfördes min uppfattning om ‘kiss-konstnären’ på MADE-festivalen förra året, med ett antal kristdemokraters försök att stoppa en utställning i Alingsås. Suck. En viss skillnad är det väl ändå, eftersom jag aldrig gjorde det minsta försök att stoppa uppträdandet. När journalisterna ställde frågan, så svarade jag varje gång att jag inte tänkte göra nåt för att stoppa det hela, inte heller ville jag ha censur. Men jag förbehåller mig rätten att säga vad jag tycker om hur skattebetalarnas pengar används. Yttrandefrihet, kallas det. (Inom parentes. Om politiker inte får ha synpunkter på det som sker inom ramen för det som kallas kultur – innebär det att politiker inte heller offentligt får uttrycka att de tycker en utställning eller ett uppträdande varit bra? Enligt VK får en politiker inte agera smakdomare eller recensent. Då kommer alltså politiker som uttrycker uppskattning för något inom kulturlivet brännmärkas framöver. Det ska bli synnerligen intressant att följa….)