Inte lätt att veta vad som är rätt för miljön

I dessa dagar av intensiv miljödebatt är det inte helt enkelt att hänga med i diskussionen om vad som är rätt och inte. Nya rön avlöser varandra.

Vi har ju länge fått höra att övergången till etanol ska frälsa jorden och rädda vår miljö. Nja, tänk igen i så fall. Nedanstående artikel fanns påpå Dagens Industris nätupplaga idag:

‘Etanolsatsning ett miljöfiasko’
‘Att köra bil på etanol är inte särskilt miljövänligt. Etanolframställningen kräver stora odlingsytor och förbrukar mycket energi att miljövinsten till stora delar går förlorad, skriver Forskning & Framsteg. För att driva en svensk bil under ett år krävs hela årsskörden från 3,5 hektar veteåker. Det betyder att om hela den svenska bilparken var etanoldriven skulle det kräva veteodlingar som täcker nästan hela Götaland och hela Svealand, skriver tidningen och konstaterar att det varken är praktiskt eller teoretiskt möjligt. Etanolproduktion i soligare länder anses vara mer miljövänlig, men inte heller Brasiliens etanolproduktion är miljömässigt hållbar, skriver Forskning & Framsteg.

Väsentligt ökad brasiliansk etanolproduktion kräver nedhuggning av regnskog och tar odlingsytor för mat i anspråk, hävdar tidningen. Etanolproduktionen kräver också mycket energi. ‘I Brasilien kan 10 liter etanol framställas med energi motsvarande knappt 3 liter, men i Sverige krävs nästan det dubbla. Hälften har alltså gått åt redan innan den hälls i bensintanken’, heter det. Majsbaserad etanol tillverkad i USA sägs vara än mer energikrävande. ‘Det finns till och med de som hävdar att etanolproduktionen i USA förbrukar mer energi än den producerar’, säger Hans Egnéus, miljöforskare vid Göteborgs universitet, till Forskning & Framsteg.’