Vägmöte, fler jobb och handel

Idag på förmiddagen möter vi från kommunledningen representanter från näringsdepartementet, vägverket, banverket m.fl. Ämnet är som bekant det för Umeå så oerhört viktiga Vägpaketet och möjligheten till en s.k. OPS-lösning.

En av dagens nyheter är annars den positiva utvecklingen på arbetsmarknaden i Västerbotten: allt färre arbetslösa och allt fler lediga jobb hos arbetsförmedlingen. De lediga platserna ökade med så mycket som 50 procent, jämfört med föregående år. Och arbetslösheten minskar rejält: I Bjurholm, Vindeln, Norsjö och Vilhelmina har den minskat med mer än 40 procent på ett år. Även hos oss i Umeå går det i tydlig och rätt riktning. Människor får nya jobb. Även nystartsjobben har blivit framgångsrika: I juli hade 386 personer fått nystartsjobb i länet och det är en bra siffra.

Fler och fler inser behovet av att ändra inriktning på handelspolitiken i Umeå. Ett litet klarläggande efter dagens VK-artikel dock: Precis som det står så vill jag öppna upp för mer handel på Ersboda/Green-zone och Strömpilen. Däremot så har jag inte sagt att Klockarbäcken ‘ska skrotas’. Vill något företag etablera sig där så är det så klart fritt fram för dem att göra det. Problemet är ju att inget företag verkar vara intresserat. I så fall skulle de redan finnas där. Istället för att handelsföretagen etablerar sig på andra orter ska vi därför tydligt konstatera att de är välkomna till exempelvis Ersboda/Green-zone.