Regeringen: Islamister från utlandet drev på

Det spekuleras på olika håll om bakgrunden till de våldsamma upplopp som drabbade Sverige och flera svenska städer under påskhelgen.

Justitieminister Morgan Johansson uttalar sig i en intervju med Aftonbladet idag, och konstaterar att de våldsamma upploppen underblåstes av islamister från utlandet.

Utdrag ur artikeln:

“En poliskälla med insyn i hur upploppen hanterades under helgen säger att det tidigt fanns misstankar om att kravallerna underblåstes av utländska islamister på sociala medier och att detta även hanterats på stabsnivå på polisens nationella operativa avdelning.

”Försöker skada Sverige”

Justitieminister Morgan Johansson bekräftar i en intervju med Aftonbladet på tisdagseftermiddagen att det finns tecken på uppvigling från aktörer utomlands.

– Vi hade en kampanj om LVU mot svensk socialtjänst för några månader sedan, det härrörde från Mellanöstern med start i Egypten. Det finns många tecken på att de har varit igång här också, kampanjat och understött detta på olika sätt.

Vad finns det för tecken på det?

– Vi ser hur bilden av Sverige sätts av vissa av de här aktörerna i Mellanöstern. Det tas också upp av ett par regeringar, i Irak och i Iran. Så det finns en utländsk komponent. Paludan själv är dansk och han verkar av någon anledning avsky Sverige och försöker skada Sverige. Jag förstår inte varför, vi har inte gjort honom något.

Kan det ha kopplingar till Ryssland?

– Det kan jag inte kommentera. 

De som underblåste våldet vill enligt Morgan Johansson skapa en bild av Sverige som anti-muslimskt.

Vilka är de?

– Vi har haft en del av de här islamisterna som vi har koll på, de var med och drev kampanjen mot socialtjänsten om LVU. 

Fortsättning lär följa.