Våldsamma upplopp i Linköping, Norrköping, Stockholm, Örebro, Landskrona och Malmö

Under påskhelgen så skedde våldsamma upplopp i flera svenska städer: i Linköping, Norrköping, Stockholm, Örebro, Landskrona och Malmö. De kriminella våldsverkarna riktade tydligt in sig på Polisen, med syfte att skada och döda enskilda polismän. Även personal ut räddningstjänsten angreps.

Enligt en sammanställning så är det 26 poliser och minst 14 privatpersoner som ska ha skadats under upploppen. 3 personer inblandade i upploppen har i sin tur skadats av skottlossning, efter att polisen i nödvärn tvingades använda sig av sina tjänstevapen. 20 polisfordon har vandaliserats eller totalförstörts.

Polisen uppger att man aldrig varit med om något liknande, och en intervjuad polis konstaterade att det inte rörde sig om ”motdemonstranter” utan ”terrorister”.

På en presskonferens igår med Rikspolisstyrelsen så meddelade myndigheten ”att man ser tydliga kopplingar mellan de kriminella nätverk och de personer som stod för våldet under upploppen. Man har även sett tecken på uppvigling mot polisen från utlandet.”

Statsminister Magdalena Anderssons (S) reaktion under påskhelgen var att kommentera och ta avstånd från det hela med ett sms till Aftonbladet.

Den socialdemokratiska regeringen står återigen handfallen.

Sverige måste upprätta den inre ordningen. Rättsstaten måste slå tillbaka mot dessa kriminella element. Ge Polisen de verktyg som krävs för att slå ned dessa upplopp – däribland införskaffandet av vattenkanoner. Anställ fler poliser. Svensk polis ska inte behöva retirera för våldsverkare, när de gör sitt jobb och försöker säkerställa att svensk lagstiftning ska kunna följas. Se till att dessa kriminella döms till långa fängelsestraff. Se till att genomföra utvisningar, om det visar sig vara möjligt. Om inte rättsstaten agerar hårt i detta läge, kommer vi att få se ännu värre situationer längre fram.

Detta är en attack mot demokratin – demokratin måste försvara sig.