Bra att förslaget till ny resepolicy återremitterades!

Igår behandlade kommunfullmäktige förslaget till ny resepolicy för Umeå kommun. Ett dokument som jag och Moderaterna har varit mycket kritisk mot. Folkbladet rapporterar om detta i dagens tidning.

Alla partier blev till slut överens om att förslaget skulle återremitteras, även om det fanns lite olika motiveringar.

Det fanns många märkligheter i dokumentet, vilket jag skrivit om tidigare. Utöver att hantera resor för tjänstemän och förtroendevalda, så hade man i förslaget även lyft in kommunala möten i dokumentets regler. När kommunens ska kalla till möten (för både anställda och politiker), så var det enligt förslaget alltid digitala möten som skulle eftersträvas i första hand. Så löd förslaget till prioriteringsordningen. Om det inte skulle gå av någon anledning, så var det fysiska möten som kunde anordnas. Och om man arrangerar ett möte, så ska den anställde/politikern alltid överväga om det går att genomföra som ett hybridmöte (vissa deltar på plats, vissa deltar digitalt).

Det enklaste vore ju att låta de ansvariga i respektive förvaltning och respektive enhet avgöra vad som passar bäst för verksamheten? Ibland passar det bra med fysiska möten, ibland med digitala. Ibland kanske hybridmöten är bra. Men varför i himlens namn ska kommunfullmäktige besluta att digitala möten alltid är det bästa?

Och gällande resorna. Tidigare har regeln varit att man vid resor som är längre än 50 mil ska man kunna använda sig av flyg. Nu var förslaget att vid såväl nationella som internationella resor skulle det vara tåg i första hand som gäller (och i förekommande fall färja).

En flygresa skulle endast få bokas för tjänsteresor, när förutsättningar för resfritt möte eller kollektivtrafik inte finns.

Det blir i praktiken ett flygförbud. För självklart går det alltid att ordna resa med kollektivtrafik, även om restiden kan förlängas med några dagar om du ska resa internationellt. Likaså förlängs restiden avsevärt för vissa resor inom landets gränser.

Förslaget till ny resepolicy verkade syfta till att göra det så tidsödande som möjligt att resa och delta i möten/sammanträden utanför den egna kommunen. Det rimmar illa med Umeå kommuns arbete att kunna erbjuda goda kommunikationer och för den delen välfungerande flygförbindelser med övriga Sverige, och även vidare i ett internationellt perspektiv.

Men jag välkomnar att ärendet återremitterades.

Nu finns det en möjlighet att göra om – och göra rätt!