Bra! Umeå kommun ställer sig inte bakom snabbavvecklingen av Bromma flygplats

I april meddelade infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) att regeringen planerade att snabbavveckla Bromma flygplats. Regeringen tillsatte en utredning som sedan presenterat sitt resultat. Utredaren menade att Bromma flygplats kan avvecklas redan år 2025.

Jag har hela tiden varit starkt kritisk mot förslaget, då Bromma är av nationell betydelse och viktig för inrikesflygets funktion. Därmed också viktig för Umeås flygförbindelser.

Igår hade vi uppe ärendet, med remissen om Brommas avveckling, på kommunstyrelsens planeringsutskott.

Umeå kommun ställer sig inte bakom den snabba avvecklingen av Bromma flygplats som utredningen föreslår. Jag är mycket nöjd att vi hittade bred enighet, över ett tillägg i yttrandet där vi tydliggjorde detta. Jag lade fram yrkandet och fick stöd av S, C och L. Endast V i utskottet röstade nej till tillägget.

Jag har skrivit det tidigare och jag skriver igen. Regeringen äventyrar återstarten av inrikesflyget i sin iver att lägga ned Bromma flygplats. Regeringen går dessutom emot en majoritet i riksdagen, som vid två tillfällen markerat mot dessa planer. Senast i maj så meddelade en majoritet i riksdagens Trafikutskott att ett beslut om framtiden för Bromma flygplats kan tas tidigast när flygbranschen återhämtat sig efter pandemin.