Det behövs konkreta åtgärder för ökad trygghet

Har fått nedanstående debattartikel publicerad i dagens VK.

Det behövs konkreta åtgärder för ökad trygghet i Umeå!

Mer än var tredje kvinna i Umeå väljer att inte gå ut ensam av rädsla för att bli överfallen eller ofredad. Vi moderater tar kvinnornas oro på allvar. Men det duger inte med enbart fina högtidstal och nya målsättningar för att motverka brottsligheten och öka tryggheten. Det krävs konkreta åtgärder.

Huvudansvaret för brottsbekämpning ligger på staten, men kommunen kan och måste göra mer. År 2018 uppmärksammade vi moderater UmeBrås varningar gällande tendenser till social oro: våldsbrottslighet, utpressning, bilbränder, bilstölder, knarkhandel. Ungdomar som rekryterades av äldre brottslingar till kriminalitet och ökad risk för religiös radikalisering.

Vi avfärdades då med att vi ”svartmålade” och att allt handlade om att ”vinna röster genom att sprida skräck och oro”. Detta trots att alla i ansvarig position i Umeå visste att vi hade rätt.

Några år senare har debatten tagit en annan vändning. Nu erkänner alla, t.o.m. den socialdemokratiska kommunledningen, problemen och talar om hur vi ska motverka situationen med brottslighet och otrygghet.

Mer än var tredje kvinna i Umeå – cirka 40 procent – väljer ibland eller ofta – att avstå från att gå ut ensam av rädsla för att bli rånad, överfallen eller på annat sätt ofredad. Detta enligt folkhälsoenkäten ”Jämlika liv”, som offentliggjordes i december 2020.  Cirka 5 procent av männen uppger samma svar. Siffrorna ligger i nivå med riksgenomsnittet.

Enligt rapporten Unga20 som offentliggjordes i juni 2021 av Umeå kommun, så uppger 41 procent av tjejerna i åldrarna 13-18 år att de är otrygga när de går hem ensamma på kvällarna. Liknande resultat redovisades när enkäten publicerades för två år sedan. Även då uppgav 41 procent av tjejerna i åldern 13-18 år att de kände sig otrygga när de gick hem ensamma på kvällen. 4 av 10 var rädda för sådant som att bli misshandlade eller våldtagna när de gick hem ensamma.

Trots goda insatser från både Umeå kommun och Polisen har alltså otryggheten i Umeå fortsatt ligga på en hög nivå. 17% av företagarna i Umeå uppger sig också påverkas i mycket eller ganska hög utsträckning negativt av brottslighet/otrygghet enligt en aktuell undersökning.

I juni hade fullmäktige kunnat fatta beslut om en rad konkreta åtgärder för att öka tryggheten för umeåborna, men tyvärr blev det inte så. I Moderaternas förslag till budget för 2022 hade vi ett paket av förslag för att öka tryggheten i kommunen:

  • Inför kamerabevakning av särskilt brottsutsatta platser i kommunen, i områden och på platser där Polisen inte har satt upp kamerabevakning.
  • Anställ/anlita kommunala ordningsvakter som ska arbeta trygghetsskapande runt om i Umeå.
  • Ta initiativ till fler trygghetsavtal, liknande det som tecknats för Ålidhem centrum.
  • Ta i dialog med näringslivet fram en åtgärdsplan för att minska företagens brottsutsatthet och otrygghet.
  • Utred och kartlägg förekomsten av hot och våld på Umeås grundskolor, samt ta fram konkreta förslag på hur tryggheten på Umeå grundskolor kan öka.
  • Polisanmäl alla brott på skoltid eller i anslutning till skoldagen.
  • Ta fram ett strategi‐ och åtgärdsprogram för att inte något barn ska behöva växa upp i hederskultur.
  • Inför frivilliga slumpvisa drogtester på Umeås gymnasieskolor som en del i skolans förebyggande arbete.
  • Kontakta Polisen för ett samarbete gällande att hitta narkotika på skolorna, där narkotikahundar kan användas.

Endast på en punkt, gällande nya trygghetsavtal, verkar de styrande Socialdemokraterna och Miljöpartiet, vara beredd att agera.

Att umeåbor känner otrygghet kommer vi moderater aldrig att acceptera. När kommuninvånarna inte vågar röra sig fritt på gator och torg måste kommunen agera. Det är uppenbart att de insatser som har gjorts har inte varit tillräckliga och att det krävs ytterligare åtgärder. Om de förbyggande satsningarna råder i Umeå politisk enighet sedan tidigare. Men som utvärderingen av arbetet hittills har visat, så räcker det inte. Det krävs fler insatser.

Otryggheten är utbredd i Umeå. Till skillnad från de styrande partierna har Moderaterna förslag på konkreta åtgärder för att öka tryggheten i vår kommun.

Anders Ågren

Kommunalråd (M)

Umeå