Det behövs ett systemskifte i kampen mot brottsligheten!

Att bekämpa brottsligheten är en av vår tids största frihetsfrågor.

År 2020 var ett dystert rekordår. I genomsnitt ägde mer än en skjutning eller sprängning rum per dag. Sedan år 2014 har antalet personer som utsatts för sexualbrott tredubblats. Under samma period har utsattheten för ungdomsrån mer än fördubblats. Enligt den Nationella trygghetsundersökningen är den upplevda otryggheten större än någonsin.

Det räcker inte längre med småjusteringar samt att lappa och laga i befintliga regelverk. Det behövs ett systemskifte för att få ordning på Sverige. Moderaterna vill därför genomföra en fullständig översyn av brottsbalken.

Den nya brottsbalken ska innehålla följande:

✅ Skärpta straff för ett stort antal brott genom höjda minimistraff: Till exempel för våldsbrott, sexualbrott, övergrepp i rättssak, våld mot tjänsteman och överlåtelse av narkotika.

✅ Skärpta straff för flerfaldig brottslighet: Mängdrabatten i sin nuvarande form ska avskaffas.

✅ Skärpta straff för återfall i brott: Återfall ska i princip undantagslöst leda till fängelse och ett högre straffvärde

✅ Metoden för straffmätning ska ändras: Utgångspunkten ska inte längre vara att minimistraffet döms ut.

✅ Presumtionen mot fängelse ska avskaffas: Principen om att rätten ska fästa särskilt avseende vid omständigheter som talar för annan påföljd än fängelse ska avskaffas.

✅ Färre skäl för strafflindring: Straffskalan ska aldrig ska kunna underskridas. 

✅ Förvaringsstraff införs för samhällsfarliga brottslingar: Utgångspunkt ska vara att ingen frigivning ska ske om det finns stor risk för återfall i allvarlig brottslighet.

✅ Effektivare program i fängelse och under frivård för att förebygga återfall: Fokus ska ligga på återfallsförebyggande program och metoder som har evidens för att ge alla en andra chans i livet.