Anders Ågren

Sverige behöver en borgerlig regering!

Så här skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på sin FB-sida, efter dagens besked:

EN NY REGERING MÅSTE SAMLA – INTE SPLITTRA

Stefan Löfvens regering slutade med regeringskris. Det var i grunden helt ofrånkomligt eftersom den byggde på oförenliga löften och ömsesidiga hot, inte på en gemensam idé och färdriktning. Stefan Löfvens regering skulle falla om han bröt mot januariavtalet, liksom om han inte gjorde det. Så kan inte en seriös regering bildas.

Dessutom byggde Stefan Löfvens regering på idén att utesluta en fjärdedel av alla väljare från politiskt inflytande. Resultatet ser vi nu. Ett rödgrönt kaos med partier som vägrar sätta sig ned, prata med varandra och lösa Sveriges problemen.

En ny och mer hållbar regering kan inte fokusera på spel och exkludering, utan på sakfrågor och samarbete för att lösa verkliga problem.För en vecka sedan förklarade Sveriges riksdag att det nu saknas förtroende för Stefan Löfven. Han och hans regering har idag tagit konsekvenserna av denna historiska händelse och avgått. Riksdagen får därmed möjligheten att på nytt ta ställning till vilken regering ska ha.

Hur processen framåt ser ut är talmannens beslut. I mitt samtal med honom imorgon kommer jag säga, att om det finns parlamentariska förutsättningarna så är jag och Moderaterna naturligtvis redo att axla ansvaret för att leda Sverige.

Mitt löfte till väljarna är att en ny borgerlig regering kommer att samarbeta med andra för att få saker gjorda.

I Moderaterna har vi ägnat mycket tid och kraft de senaste två åren åt att utveckla genomarbetade reformer för att bekämpa den grova kriminaliteten, för att fler ska jobba och färre vara beroende av bidrag, och för att växla upp klimatarbetet. Men också för att det ska löna sig att spara och för att stärka äganderätten, inte minst för små skogsägare.

En ny regering kommer bara ha ett år på sig fram till det ordinarie valet hösten 2022. På den tiden kommer vi inte hinna göra allt som behöver göras, men vi kommer kunna sätta i gång med några av de allra viktigaste frågorna. Och det behövs. För Sverige kan inte vänta.