Djupt olyckligt besked

Vasa Stad och Umeå kommun har lyckats få Wasaline att gå riktigt bra. Färjetrafiken lyckas slå nya rekord i resande år efter år numera. Men en ny färjelösning måste till inom några år. Det är alla medvetna om.

Läser i VK att den socialdemokratiska regeringen uppges ge ett negativt besked när det gäller kommunens ansökan om finansiering av satsningar i Umeå hamn med koppling till Kvarkenprojektet. Enligt tidningen på “formella skäl”.

Om detta stämmer är det ett djupt olyckligt besked. Förbannat illa, för att tala klarspråk. Socialdemokraterna och Miljöpartiet verkar fortsätta på den inslagna vägen – prata vitt och brett om satsningar för hela landet, men när det kommer till kritan så är det bara ord. Skattehöjningar som drabbar norra Sverige är S/MP-regeringens melodi. Att skicka med pengar i de satsningar man talar så glatt om verkar aldrig bli aktuellt. Det är ju bara att jämföra med Norrbotniabanan, som man gärna lyfter fram, men inte heller där lyckas man ju finansiera de satsningar man säger sig vilja göra.

En fungerande färjetrafik mellan Vasa och Umeå är av högsta vikt för hela regionen. Kommunikationerna måste fungera. För företagen, för privatresenärer, för sjukvård och universitet.

Från Umeå kommuns sida måste vi naturligtvis i lugn och ro analysera beskedet, där det väl kommer oss till del, annat än via massmedia. Färjetrafiken över Kvarken måste fungera, även när nuvarande färja har tjänat ut sin tid.

Men oerhört tråkigt att den svenska regeringen gång på gång sviker.