Motionen om friskvårdstimme kommer upp i december

I april 2017 lyckades Socialdemokraterna få igenom en minoritetsåterremiss när fullmäktige behandlade Moderaternas motion om att möjliggöra för alla anställda att träna på arbetstid, genom ett återinförande av friskvårdstimmen. Ett förslag som (S) alltså är motståndare till.

Efter min fråga till Hans Lindberg (S) idag på förmiddagen, där jag efterfrågade ärendet, så kom beskedet att remissen skulle upp i nämnderna i oktober – för att sedan lyftas till kommunfullmäktige i december. Så egentligen har man på fyra månader inte gjort något i ärendet. Tråkigt. Ingen vinner på att dra den här viktiga frågan i långbänk.

Det är väl belagt att träning har en mycket positiv inverkan på människors hälsa. Att erbjuda möjlighet till träning på arbetstid har visat sig vara ett sätt att minska sjukfrånvarokostnaderna, att öka hälsan bland medarbetarna och samtidigt öka produktiviteten. Således en vinst för såväl den anställde som för arbetsgivaren. Inom Umeå kommun har redan flera kommunala bolag insett fördelarna med detta. Sjukfrånvaro är betydligt lägre bland de anställda inom de kommunala bolagen jämfört med de anställda inom den kommunala förvaltningen.

År 2010 avskaffade Umeå kommun friskvårdstimmen för de anställda inom förvaltningen. Det var ett misstag. Sedan år 2011 ökar också sjukskrivningarna hos de anställda inom Umeå kommun.