Budgetfullmäktige idag

Full fart denna dag. Budgetfullmäktige.

Ordförande, fullmäktigeledamöter, åhörare! (OBS! Det talade ordet gäller)

Jag ska börja med att yrka bifall till Moderaternas förslag till budget 2018, våra 40 uppdrag och sex mål.

Umeå behöver ett starkt och tydligt ledarskap. Umeå behöver en tydlig tillväxtpolitik. Umeå behöver mer av borgerlig politik.

Politik handlar för mig och Moderaterna mycket om att vara tydliga med vad vi vill åstadkomma. Det handlar om vilken väg vi bör gå för att komma till målet. Och i vilken takt det bör ske.

Det gäller att veta var man ska, och varför. Annars kan det bli som för huvudpersonen i klassikern Alice i Underlandet. Jag tänkte citera ett känt stycke:

På sin vandring i Underlandet träffar Alice en katt, och säger:

  • Vill du vara så snäll och tala om för mig vilken väg jag ska gå för att komma härifrån?
  • Det beror till stor del på vart du vill gå, sa katten.
  • Det betyder inte så mycket vart….. sa Alice.

Då betyder det ingenting vilken väg du går, sa katten.

Om Moderaternas färdriktning råder det ingen tvekan. Vi är den politiska kraft som tydligt står upp för ett växande Umeå. Såväl i den centrala staden, som på landsbygden. Båda delarna behövs.

I vårt budgetalternativ fokuserar vi på sänkt skatt, fler jobb, fler bostäder, valfrihet för umeåborna, och en skola som levererar goda kunskapsresultat.Vår viktigaste lokala fråga är jobben. Att människor jobbar och betalar skatt är grunden för allt annat. Om fler umeåbor arbetar och betalar skatt, så stärker det våra förutsättningar att trygga en god kommunal verksamhet. Det finns ett uppenbart problem om partierna inte ägnar en tanke åt hur jobben ska kunna bli fler, hur fler företag ska kunna startas och hur fler företag ska kunna etablera sig i Umeå.

Moderaternas budget  

När det gäller dom övriga nämnderna ligger vi på samma nivå. Skolnämnderna, äldrenämnden, individ- och familjenämnden. Så har jag konstaterat det, så kanske vi kan  slippa en viss vulgärdebatt.

Skatten

Vi brukar år efter år lägga fram vårt förslag om sänkt skatt i Umeå. Så även denna gång. Och varje gång faller yrkandet när det blir dags för omröstning. Så varför då ens bry sig om att lägga förslaget, varför överhuvudtaget orka tjata om det?

Den gamle romaren Ovidius, diktaren, sa vid tiden för Kristi födelse följande (Ni får ursäkta uttalet) ”Gutta cavat lapidem, non vi, sed saepe cadendo.

Översatt från latinet blir det: Droppen urholkar stenen, icke av kraft, utan genom att ofta falla.

Droppen som urholkar stenen!

Min förhoppning är att vi moderater i Umeå, genom att ständigt upprepa våra förslag om skattesänkning, kan vara just droppen som urholkar stenen i skattefrågan. Idag kan vi inte göra det i kraft av våra mandat, men vi gör det genom att vara envisa och möjligen lite tjatiga. Och om det är priset, så är det helt i sin ordning om vi uppfattas som tjatiga.

Undrens tid är ju inte förbi! Vi har ju år efter år föreslagit en avyttring av delar av AB Bostadens fastighetsbestånd. År efter år. Vi har alltid fått nej. Ofta med en svavelosande argumentation. Men senare idag har vi ett ärende om avyttring, just i linje med våra moderata förslag! Vem trodde det för ett år sedan?

Droppen som urholkar stenen!

Utmaningen för framtiden är inte, som vissa verkar tro, att spendera mer och mer av skattebetalarnas pengar. En av politikens huvuduppgifter i Umeå är istället att se till att dom skattemedel vi har till förfogande används på ett så effektivt sätt som möjligt.

Skatten i Umeå är omkring två kronor högre än flertalet jämförbara kommuner. Umeåborna borde kunna kräva betydligt mer av service och välfärd med tanke på hur mycket mer pengar de betalar in jämfört med människor som bor i andra kommuner runt om i landet. För trots betydligt mer pengar som betalas in i skatt, så går det inte att påvisa någon generellt bättre kvalitet i vår verksamhet

Kommunalskatten slår hårdast mot dom med låga inkomster, eftersom dessa människor har små marginaler. Skatten urholkar människors trygghet och leder till ett stort beroende av politiska beslut. Omvänt kan vi som är kommunpolitiker med hjälp av en skattesänkning öka familjernas marginaler i hushållsekonomin. Skattesänkningar ökar människors frihet och trygghet.

Det finns politker som hävdar att det inte går att sänka skatten av ekonomiska skäl. ”Det går inte att hitta pengarna.” ”Det skulle hota välfärden” i kommunen. Så är det naturligtvis inte. Tittar vi på jämförbara kommuner ser vi att skatten i Umeå är omkring två kronor högre än på andra håll.

Det syns tydligt i underlaget till årets budgetberedning. Samma siffror som vi redovisar på sidan 5 i det moderata budgetförslaget. Umeå kommun satsar ca 550 miljoner kr mer i våra verksamheter än jämförbara kommuner. Dessutom tillkommer intäkterna från råkraften vid Stornorrfors. Utan att vi egentligen kan se resultat i form av bättre kvalitet. Tvärtom har vi en sjukfrånvaro högre än kommunsnittet i Sverige bland vår personal.

Det är bara att välja vilken kommun ni vill av de 20 största i landet. Alla har lägre skatt än Umeå, oavsett det är S-styre eller M-styre. Och i stort sett alla gör dessutom betydligt större överskott än Umeå. Inte bara ett år, utan år efter år.

Och då är frågan. Har alla dessa kommuner sämre välfärd än Umeå kommun? Nej, självklart inte.

Det vore ju snarast en världssensation om Umeå kommun inte skulle kunna spara en liten del av dessa pengar, och sänka skatten! Vi moderater vill se en stegvis sänkning av kommunalskatten. Även med vår sänkning kommer vi fortfarande att ligga högst av alla jämförbara kommuner, så Umeå kommun har en lång väg att vandra.

Den politiker som jag har noterat genom åren har varit mycket citerad från den här talarstolen, är socialdemokraten Gustav Möller, socialminister i bl.a. Brantings ministär på 1920-talet. Det här blir mitt trdje citat, och sista för det här anförandet. Självklart förtjänar hans ord att upprepas i denna debatt:

  Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket”

 Det finns några andra varianter också, på exakt hur hans ord föll. Men visst är det på tiden att någon eller några försöker följa Möllers linje? Istället för att exempelvis år efter år ge miljoner till Guitars-museet, eller Kvinnohistoriskt Museum – inga av dessa är ju kommunala uppgifter – så är det väl bättre att umeåborna får behålla pengarna själva? Vad är så hemskt med det? Det borde vara en självklarhet.

Låt oss aldrig glömma att TILLVÄXT är A och O. Och det viktigaste för kommunerna är jobben, och antalet arbetade timmar! Varje nytt jobb, varje extra umeåbo i arbete och varje extra arbetad timme innebär ökade skatteintäkter och mer resurser att satsa på skolan, vården och andra delar av välfärden. Alla jobb behövs. Ska vi undvika att bli frånkörda av storstadsregionerna, och omkörda av andra hungriga tillväxtstäder – så är det fler jobb, fler företag, som måste vara i fokus!     

– Erbjud avgiftsfri parkering i de P-anläggningar och p-platser som UPAB ansvarar över för Umeå kommuns räkning. Införs på lördagar, under en begränsad tid av dagen då huvuddelen av affärerna håller öppet, som ett försök.

– Alla kommunala skolor ska ombildas till intraprenader. Det ger möjlighet att driva verksamheten med en ekonomisk självständighet och egen profil. Ett ökat inflytande för skolledning och lärare, minskad politisk detaljstyrning och större möjligheter att kunna profilera sin egen skola. Ger också bättre möjligheter för byaskolor runt om i vår kommun att leva vidare!

– Inför ett obligatoriskt och aktivt val av skola, i linje med exempelvis Nacka kommun.

– Aktivt arbeta för att så många kommunala skolor som möjligt i Umeå inför betyg i åk 4 fr.o.m. 2018.

– Inför kameraövervakning av särskilt brottsutsatta platser i kommunen, exempelvis Rådhustorget, Vasaplan och Renmarkstorget.

– Återinförfriskvårdstimmen för vår personal i kommunen.

– Inför i den lokala ordningsstadgan krav på polistillstånd för pengainsamling på offentlig plats, vilket vissa städer redan har gjort. Om man inte har tillstånd är det därmed olagligt. Förbjud tiggeri lokalt där så är möjligt.

– Sälj samtliga lägenheter som ägs av Umeå kommun i Hemavan, inklusive de som ägs av Umeås kommunala bolag.

 

Ordförande!

Med en starkare och en mer offensiv borgerlighet är möjligheterna för Umeå att utvecklas positivt så mycket större – ett Umeå med en politik som värdesätter valfrihet, tillväxt och företagande. För detta krävs också ett tydligt och stabilt politiskt ledarskap.Tack för ordet, och än en gång – bifall till Moderaternas budgetförslag.