Övertoner i debatten

På måndag tar kommunfullmäktige i Umeå slutgiltigt ställning till förslaget om att avyttra delar av AB Bostadens fastighetsbestånd. Från Moderaterna är vi nöjda med att det äntligen finns en bred majoritet i fullmäktige som står bakom förslaget. Vi har ju som bekant länge drivit frågan, och vi har även haft med det i vårt valmanifest. Det kommer att stärka AB Bostadens ekonomiska muskler– både för att möjliggöra ökade underhållsinsatser och för att öka nyproduktionen av hyresrätter.

I resten av Sverige är detta inte någon ideologisk särskiljande fråga. Det är numera lika vanligt i S-styrda kommuner som i borgerligt styrda kommuner att avyttra delar av de kommunala bostadsbolagen. Intressant att vänsterkrafter i Umeå försöker få det till en ideologisk debatt. Det är det nämligen inte.

S-styrda Luleå har under senare år tagit beslut att avyttra delar av beståndet hos det kommunala bostadsbolaget, för att få ekonomiska muskler att kunna öka nyproduktionen. Samma sak har man vid två tillfällen gjort i S-styrda Skellefteå. Samma beslut har tagits i S-styrda Östersund. Detta är inte något som är kontroversiellt i Sverige. Som en artikel visade i Dagens Samhälle för lite mindre än ett år sedan, så är det snarast en trend. 2016 bedömdes bli ett rekordår, där allmännyttan säljer bostäder till privata hyresvärdar: ”Runt 20 kommunala bostadsbolag har i år fattat beslut eller börjat processen med att sälja delar eller hela sitt bestånd till privata hyresbolag. Det motsvarar över 14 000 lägenheter.  Bolagen säljer oftast för att kunna bygga nytt.”

Den här affären är bra för Umeå och bra för AB Bostaden. Vi får dessutom in en ny aktör – Heimstaden – som investerar över en miljard i vår kommun. Det öppnar också upp för att ytterligare investeringskapital ska komma till Umeå. Det är en långsiktigt mycket viktig signal.