Värna valfriheten inom välfärden!

I gårdagens VK hade jag följande debattartikel publicerad. Läggs som vanligt upp på bloggen.

Värna valfriheten inom välfärden!

Valfriheten inom skola, vård och omsorg är hotad i Sverige. Det förslag till vinsttak som Ilmar Reepalus välfärdsutredning har presenterat kommer kraftigt att inskränka valfriheten i runt om i landets kommuner. Det kommer också att märkas tydligt i Umeå. Moderaterna i Umeå säger nej till den aktuella välfärdsutredningen. Utredningens förslag skulle slå förödande hårt mot valfriheten, mot de små välfärdsföretagen och därmed mot mångfalden.

Valfriheten är uppskattad av svenskarna.  Att få välja skola och förskola skapar trygghet. 3 av 4 föräldrar och elever anser det vara positivt att kunna välja skola. Valfriheten i skolan ska självfallet värnas. Det ska finnas lättillgänglig och relevant information om alla skolor och om vilka fristående och kommunala utbildningar som erbjuds i kommunen, så att det blir lättare för föräldrar och elever att välja skola. Det finns ett egenvärde i att individen kan välja skola själv – och inte styras av beslutsfattares godtycke.

Att veta att man får god vård när man blir gammal och sjuk skapar trygghet. 90 procent anser att valfrihet inom äldreboende är viktigt. 83 procent anser att valfrihet inom hemtjänst är viktigt. 90 procent anser att man ska kunna välja bort en vårdgivare man inte är nöjd med. 85 procent anser att valfrihet inom sjukvården är viktigt. 84 procent anser att valfrihet inom personlig assistans är viktigt.

Umeå kommun var tidigt ute med att erbjuda eget val inom hemtjänst och år 2009 trädde lagen om valfrihetssystem (LOV) i kraft. Att fokusera på kvalitet är en självklarhet och vi vet med säkerhet att brukarnas behov tillgodoses bättre samtidigt som nöjdheten har ökat. Succén med valfrihetssystemet ska utvecklas i Umeå och LOV inom särskilt boende och inom funktionshinderomsorg borde införas. Inom hemtjänsten i Umeå kan brukarna välja mellan ett 20-tal godkända LOV-utförare. År 2016 stod de privata aktörerna för 45 procent av alla beviljade timmar.

I Umeå går 15 procent av barnen på fristående förskolor, drygt 14 procent av eleverna i grundskolan går på en fristående grundskola och 18 procent av kommunens gymnasielever går på en fristående gymnasieskola. Skulle vinster i välfärden förbjudas eller inskränkas begränsas även valfriheten. Många fristående skolor och förskolor runt om i landet skulle behöva avvecklas om utredningens intentioner blir verklighet.

Valfriheten är sammantaget uppskattad av umeåborna! Vi moderater värnar om valfriheten för invånarna och kommunens näringsidkare. Om vinstutredningens förslag blir verklighet drar vi undan mattan för duktiga och hårt kämpande förskolor, skolor, LSS-verksamheter, hemtjänst och vård- och omsorgsföretag.

Vi moderater anser att man istället borde fokusera på kvaliteten för brukarna. Genom ändamålsenliga kontrollsystem för de aktörer som verkar inom sektorn kan kvalitetsbrister stävjas. Likaså behöver uppföljningen av verksamheterna förbättras avsevärt. Den bör ske på ett konkurrensneutralt sätt, som är lika för alla utförare, oavsett om det handlar om privata företag, ideella aktörer eller kommunens verksamhet i egen regi.

Om utredningsförslaget blir verklighet kommer det att leda till nerskärningar och färre nyinvesteringar samtidigt som det skrämmer bort eldsjälar som vill starta företag i välfärdsbranschen. Resultatet blir ett sämre företagsklimat och en minskad valfrihet för umeåborna.

De politiker och politiska partier som säger ja till utredningen säger nej till att låta företag växa, hämmar utvecklingskraften, försämrar välfärden och begränsar valfriheten. Vi anser inte att Umeås kommuninvånare ska behöva betala för en ogenomtänkt socialistisk jakt på väl fungerande välfärdsföretag.

Kommuninvånarnas delaktighet och deras möjlighet att välja utgör en viktig del i säkrandet av bästa möjliga kvalitet inom välfärdens olika områden. Det gör att bra verksamheter tillåts växa och utgöra goda exempel. Fristående och kommunala utförare måste verka på samma villkor. Kommunens roll blir att underlätta valfriheten, skapa rättvisa och konkurrensneutrala ersättningssystem samt att kvalitetsgranska verksamheterna och göra informationen om skillnaderna lättillgänglig för medborgarna.

Valfrihet eller socialism? Det valet borde vara enkelt. Reepalus förslag får inte bli verklighet. De negativa konsekvenserna av förslagen är uppenbara.

 

Anders Ågren

Kommunalråd, M. Umeå