Historielösheten når nya bottennivåer

SD i Västerbotten jämför massmedias granskning av partiet, med det förtryck som rådde i Hitlertyskland under 1930-talet, 1939-1945.

Historielösheten når ständigt nya bottennivåer. Låt mig skriva några rader kring detta. Kristallnatten inträffade den 9 november 1938 i Tyskland. En natt där synagoger brändes ned, judiska butiker fick skyltfönster krossade, människor fick sina hem vandaliserade och hundratals judar mördades. De förbrytelser som under de kommande åren skedde i de nazistiska koncentrationslägren har alltsedan dess fått symbolisera människans ondska och människans förmåga att göra omänskliga gärningar.

Den 27 januari 1945 befriades koncentrationslägret Auschwitz. Sakta med säkert började vidden av de förbrytelser som det judiska folket hade utsatts för sprida sig till en större krets. Mördandet hade pågått under många år. Det fanns också andra läger: Dachau, Majdanek, Treblinka m.fl. Läger, vars enda syfte var slavarbete och utrotning. De förbrytelser som skedde i de nazistiska koncentrationslägren har alltsedan dess fått symbolisera människans ondska och människans förmåga att göra omänskliga gärningar.

ALLA borde kunna inse att det är fullständigt orimligt att jämföra massmedias granskning av SD, med det förtryck som skedde i Hitlertyskland under 1930- och 40-talet. ALLA.

Antisemitism finns än idag med fördomar mot judar och i vissa delar av Sverige ser vi att uttrycken för dessa har ökat. Internet är fyllt av antisemitiska berättelser där grupper förnekar att Förintelsen hänt, att det var endast en del av en stor konspiration.

Vi måste ta ett tydligt avstånd från alla de grupperingar i vårt samhälle som med våld eller hot om våld försöker att terrorisera sin omgivning. Vi lever i en värld där hat och våldsextremism hela tiden finner nya uttryck. Där hatet mot något gör det acceptabelt för vissa att använda våld när argumenten tryter. Detta måste bekämpas. Oavsett det gäller högerextrema grupper, vänsterextrema grupper eller våldsbejakande islamister som är ute efter att mörda och fördriva oliktänkande.

Bättre historiekunskaper verkar dessutom vara av akut art på både det ena och det andra hållet.