Inget kommunalt ansvar ordna boende till EU-medborgare

Hade denna replik införd i fredagens VK. Läggs som vanligt ut även på bloggen.

Inget kommunalt ansvar ordna boende till EU-medborgare

Vad är kommunens ansvar för utsatta EU-medborgare? Frågan aktualiseras i en insändare i VK (17/11), där jag får kritik.

Vi moderater förordar ett lokalt tiggeriförbud i Umeå. Vi noterar en tydlig trend i Sverige, där fler och fler vill förbjuda tiggeri. En tydlig majoritet av befolkningen i hela landet är positiv till förbud. Ju mer frågan har debatterats, desto tydligare blir stödet för ett förbud. Det är en tydlig signal till ansvariga politiker att agera. På samma sätt märker vi att färre svenskar ger pengar till tiggare. Samma sak där – människor inser att det inte leder till något positivt, utan bara bidrar till att cementera ett utanförskap.

Kommunen ska göra det som lagen kräver, men inget mer. Och då är det endast akut nödbistånd som är aktuellt. Det är inte kommunens ansvar att ordna och finansiera boende, skolgång eller annat under den korta tid man som individ utan uppehållsrätt vistas i Sverige. Tiggarna i Sverige är EU-medborgare, med exakt samma rättigheter och skyldigheter som övriga. Inom EU råder fri rörlighet. Tiggarna har rätt att vistas i Sverige i tre månader under förutsättning att de inte är en belastning för biståndssystemet. De ansvarar själva för att planera sitt boende och sin arbetssituation. Efter tre månader har man fortsatt uppehållsrätt endast om personen har arbete, är egen företa­gare, är studerande eller aktivt söker jobb. Den som inte uppfyller kraven har inte rätt att vistas i Sverige och ska därför lämna landet. Tiggarna i Sverige har alltså en skyldighet att inte vara en belastning för biståndssystemet i Sverige under de tre månader de får vara här.

Allt fler politiker blir nu tydliga i denna fråga och det välkomnar jag. Vi moderater har också ett förkrossande starkt stöd bland svenska folket för vår linje i tiggerifrågan.

Anders Ågren, Kommunalråd, M

Umeå