Fiasko för försök med 6-timmarsarbetsdag i Umeå!

IMG_6828

I Umeå kommun lyckades Vänsterpartiet övertyga Socialdemokraterna om att betala anställda för att vara lediga. Sextimmarsarbetsdag med bibehållen lön för personalen på ett äldreboende inom Umeå kommun 2016, trots att försöket saknade finansiering. I sak ansåg Moderaterna att det var en felaktig prioritering.

Nu har vi facit. Det går att läsa i dagens VK. Sjukfrånvaron bland personalen ÖKADE. Trots att de fick betalt åtta timmar per dag, men bara behövde jobba sex timmar per dag. Sjukfrånvaron ökade på ett år från 8,0 procent till 9,3 procent. 5 miljoner kr av skattebetalarnas pengar nedspolade i toaletten!

Personalen ska alltså jobba sex timmar, men få betalt för åtta. Det är ekonomiskt oansvarigt och det finns inte heller något som pekar på att det leder till lägre sjukfrånvaro. Vid kontakt med projektledningen för försöket med sextimmarsarbetsdag i Umeå, så ställde jag frågan hur försöket skall finansieras – svaret var att det skulle tas från de 25 miljoner kr som fullmäktige avsatt för arbetsmiljösatsningar. Det var bara ett problem med det svaret. Fullmäktige har avsatt dessa medel för åren 2014-15. Därefter finns inga pengar.

Försöket saknade finansiering med ca 5 miljoner kronor.

Försöket med sextimmarsarbetsdag äger i stort sett uteslutande rum under år 2016, och då måste ju i så fall försöket finansieras inom Äldrenämndens egen ram. Men det hade inte Socialdemokraterna budgeterat för. Socialdemokraterna har tappat kontrollen över ekonomin och verkar inte göra några ansatser till att få kontroll över läget.

Så vi verkar gå mot ett underskott för Umeå kommun för tredje året i rad!