Starkt stöd för ett tiggeriförbud

Nedanstående insändare fick jag publicerad i veckans nummer av Umeå Tidning. Läggs som vanligt upp här på bloggen.

 

Starkt stöd för tiggeriförbud

Det finns ett mycket starkt stöd för tiggeriförbud bland vår befolkning. I en färsk opinionsmätning från Novus så tycker 59 procent av svenska folket att tiggeriförbud är ett bra förslag. Bara 23 procent tycker att det är ett dåligt förslag. Civilminister Shekarabi (S) öppnade nyligen upp för ett tiggeriförbud i Sverige. Jag välkomnar detta utspel.

Jag ser att Hans Lindberg (S) i Umeå är positiv till att frågan utreds. Det är en välkommen positionsförskjutning. Nog borde vi kunna hitta en överenskommelse mellan S och M om att motverka tiggeriet i Umeå? Gärna genom att föreslå en form av tiggeriförbud.

Vi lokalpolitiker måste göra vad vi kan för att motverka tiggeriet. Oavsett det gäller lokala tiggeriförbud, att säga nej till förslagen om kommunala campingar, gratis boende, uppställningsplatser, skolgång eller dylikt för utsatta EU-medborgare.

Tiggarnas problem löses inte i Sverige utan i deras hemländer. Länder som Rumänien och Bulgarien behöver vidta kraftfulla åtgärder för att minska den utsatthet som ligger till grund för att deras medborgare söker sig till andra länder för att tigga. Nu är det hög tid för de ansvarsfulla partierna att sluta prata och börja agera. Ett tiggeriförbud bör snarast införas.

Anders Ågren,

Kommunalråd, M, Umeå