Ett bättre Umeå med valfrihet

valfrihet

Umeå kommun måste sträva efter att ge största möjliga frihet för varje människa och ett starkt civilsamhälle ska ses som en resurs. Valfrihet och god service ska vara ledstjärnor i den kommunala servicen. Medborgaren ska ständigt stå i fokus och styra verksamheten. Friheten förutsätter tolerans och ansvar gentemot andra. Det skapar trygghet. Det personliga ansvaret kan aldrig ersättas av politiska beslut. Därför ska politiken riva hinder och skapa förutsättningar istället för att bestämma hur umeåborna ska leva sina liv.

Att få välja skola och förskola skapar trygghet. 3 av 4 föräldrar och elever anser det vara positivt att kunna välja skola. Valfriheten i skolan ska värnas. Det ska finnas lättillgänglig och relevant information om alla skolor och om vilka fristående och kommunala utbildningar som erbjuds i kommunen, så att det blir lättare för föräldrar och elever att välja skola. Det finns ett egenvärde i att individen kan välja skola själv – och inte styras av beslutsfattares godtycke. Därför bör val av skola bli obligatoriskt.

Att veta att man får bra vård när man blir gammal och sjuk skapar trygghet. Allt fler anser att det är rätt att kunna välja och välja bort sin vård- och omsorgsgivare. 90 % anser att valfrihet inom äldreboende är viktigt. 81 % anser att valfrihet inom hemtjänst är viktigt. 90 % anser att man ska kunna välja bort en vårdgivare man inte är nöjd med.

Umeå kommun var tidigt ute med att erbjuda eget val inom hemtjänst och sedan 2010 har vi lagen om valfrihetssystem (LOV) inom hemtjänsten. Att fokusera på kvalitet är en självklarhet och vi vet med säkerhet att brukarnas behov tillgodoses bättre samtidigt som nöjdheten har ökat. Succén med valfrihetssystemet ska utvecklas i Umeå och LOV inom särskilt boende och inom handikappomsorg ska införas. Genom detta kan fler äldreboenden byggas och mångfalden inom exempelvis daglig verksamhet i handikappomsorgen kommer att öka. Detta till stor nytta inte bara för kommunen men i synnerhet för den enskilde.

Fler utförare i omsorgen ger en större valfrihet och möjlighet till eget inflytande samtidigt som andra aktörer än kommunen är med och utvecklar verksamheten. Det är alltid kvaliteten på verksamheten som är det primära. Att valfrihet ska råda är för Umeå kommun självklart och vi moderater ser positivt på fler aktörer. Med fler aktörer inom omsorgen blir även vårdyrket mer attraktivt.