Budgetfullmäktige i Umeå idag!

IMG_5616

Budgetfullmäktige i Umeå idag. Full fart. Här intervjuad av SVT på förmiddagen. Nedan följer mitt första anförande, som jag höll i gruppledaromgången.

 

Ordförande, fullmäktigeledamöter, åhörare och radiolyssnare! (OBS! Det talade ordet gäller)

Jag ska börja med att yrka bifall till Moderaternas förslag till budget, våra 49 uppdrag och sex mål.

Låt mig inleda med att konstatera en sak. En sak – som blivit alltmer tydligt efter valet 2014. Umeå behöver mer av borgerlig politik. Umeå behöver mer av ordning och reda, inom såväl den kommunala ekonomin som politiken i övrigt. Umeå behöver ett starkt och tydligt ledarskap!

Vi moderater är den politiska kraft som tydligt står upp för ett växande Umeå.

De senaste tio åren har vi lagt en gemensam budget tillsammans med övriga Allianspartier. Det här året går vi fram med fyra olika budgetförslag, så att respektive parti tydligare ska kunna lyfta fram sina hjärtefrågor. Det möjliggör en ökad profilering av våra respektive partier. Avsikten är att återkomma valåret 2018 med såväl gemensamt budgetförslag som gemensamt valmanifest.

Moderaterna står upp för vikten av tillväxt. Umeå växer idag för sakta – i vårt budgetalternativ fokuserar vi på fler jobb, fler bostäder, valfrihet för umeåborna, och en skola som levererar goda kunskapsresultat.

Vår viktigaste lokala fråga är jobben. Att människor jobbar och betalar skatt är grunden för allt annat. Om fler umeåbor arbetar och betalar skatt, så stärker det våra förutsättningar att trygga en god kommunal verksamhet. Det finns ett uppenbart problem om partierna inte ägnar en tanke åt hur jobben ska kunna bli fler, hur fler företag ska kunna startas och hur fler företag ska kunna etablera sig i Umeå.

Umeå är ett norrländskt undantag, i den bemärkelsen att kommunen är den enda i norra Sverige som lyckats upprätthålla tillväxt sedan 1800-talet. Med ca 121 000 invånare är Umeå den största kommunen i norr, men i ett europeiskt perspektiv är Umeå fortfarande en liten stad. Det är viktigt att komma ihåg.

Umeå växer för långsamt i förhållande till riket. Aktuell forskning visar att en kommun behöver minst 200 000 invånare för att få en attraktiv och mångfacetterad arbetsmarknad. Då måste det finnas fler arbetsgivare i många olika branscher som erbjuder goda möjligheter att hitta passande jobb för hela familjen. Likaså är det avgörande att kunna erbjuda en god tillgång på bostäder.

 

Umeå kommuns negativa resultat måste återställas snarast möjligt

Den långa raden av rekordår har brutits för Umeå kommun är det gäller ekonomin. 2014 och 2015 blev det minusresultat. 2016 på väg mot ett ännu värre minusresultat. Detta trots två kr högre skatt (ca 520 mkr) än jämförbara kommuner. Dessa underskott måste återställas och hade redan varit åtgärdade, om Allianspartiernas senaste gemensamma budget hade vunnit bifall förra året.

Underskottet som kommun är på väg att få för år 2016 är som sagt större. Det innebär att S/MP-förslaget om att betala tillbaka en del av underskottet under innevarande år kommer att omöjliggöras. Därför sätter vi moderater av mer pengar i vår budget för 2017, så att dessa medel kan användas till att återbetala kvarvarande minusresultat för 2014/2015, vilket uppgår till 28 mkr. Socialdemokraterna verkar inte riktigt ta det här på allvar. I budgetförslaget som debatterades för ett år sedan, så hade (S) i sitt första förslag inte ens tänkt på det. Men efter att vi hade presenterat vårt förslag då, så lade S in att man skulle betala tillbaka det under en tvåårsperiod. I år fanns det inte heller med i S-förslaget, förrän tjänstemännen lade till det.

Vi vet dessutom att kommunen har en ökande låneskuld (2010: 0, 2016: 1,7Mdr)

Gäller att se över investeringsbudgeten noggrant. Inga nya investeringar föreslås utöver plan.

Högt kostnadsläge i de stora kommunala verksamheterna (283 av 290 enl DS).

 

Moderaternas budget

De viktigaste punkterna i moderaternas budget för 2017 är:

– Återställ negativt resultat för 2014/2015 (15 mkr). Vi måste sköta den kommunala ekonomin.

– Ett bättre resultat på slutraden än S/MP (13 mkr). Återigen. Vi måste ha ordning och reda.

– Sänkt skatt med 20 öre år 2017. (52 mkr)Avsikten är att sänka skatten även kommande år.

Detta finansieras via ramsänkningar – jmf S/MP – för kulturnämnden, tekniska nämnden, Individ- och familjenämnden samt kommunstyrelsen (80 mkr). Men i jämförelse med 2016 får alla utom kulturen ökad ram.

Låt oss aldrig glömma att TILLVÄXT är A och O. Och det viktigaste för kommunerna är jobben, och antalet arbetade timmar! Varje nytt jobb, varje extra umeåbo i arbete och varje extra arbetad timme innebär ökade skatteintäkter och mer resurser att satsa på skolan, vården och andra delar av välfärden. Alla jobb behövs. Ska vi undvika att bli frånkörda av storstadsregionerna, och omkörda av andra hungriga tillväxtstäder –  så är det fler jobb, fler företag, som måste vara i fokus!

Under vårens budgetberedning har förvaltningen på ett tydligt sätt visat hur Umeå kommuns verksamheter generellt ligger på väldigt höga kostnadsnivåer. Jämfört med andra kommuner i riket, liksom om vi jämför med liknande städer som Lund och Uppsala, så sticker Umeå kommun ut genom att ligga så mycket högre i kostnader. Genom att ta ut två kronor mer i skatt än jämförbara kommuner, så har det satsats ca 520 miljoner kr mer varje år i kommunens verksamhet utöver de extra intäkter vi får från vattenkraften. Utan att vi generellt kan se resultat i form av bättre kvalitet.

Det är ett stort bekymmer. Likaså har vi genom åren haft en högre sjukfrånvaro än övriga kommuner, även om vi numera befinner oss på kommunsnittet. Även här är det förenat med stora kostnader: 107 miljoner kr i direkta kostnader och räknar vi in de indirekta kostnaderna lär det kunna bli upp emot det dubbla.

 

Skatten.

Skatten i Umeå är omkring två kronor högre än flertalet jämförbara kommuner. Umeåborna borde kunna kräva betydligt mer av service och välfärd med tanke på hur mycket mer pengar de betalar in jämfört med människor som bor i andra kommuner runt om i landet. För trots betydligt mer pengar som betalas in i skatt, så går det inte att påvisa någon generellt bättre kvalitet i vår verksamhet.

I tabellen – som vi har i vårt budgetförslag – ser ni hur skattesatserna ser ut för landets 20 största kommuner. Umeå ligger tyvärr i topp. Att kommunen har så mycket högre skatt än jämförbara kommuner är skadligt för Umeå på både kort och lång sikt. Jag har noterat att även KD på ett förtjänstfullt sätt lyfter upp detta faktum i sitt budgetalternativ.

Det finns ingen koppling mellan hög kommunalskatt och hög kvalitet i verksamheterna. Oftast glöms det dessutom bort i den allmänna debatten att människor med små inkomster är de som beskattas allra hårdast!

Kommunalskatten slår hårdast mot dem med låga inkomster, eftersom dessa har små marginaler. Små marginaler innebär att enskilda människor och familjer har små möjligheter till besparingar i hushållsekonomin. Därigenom leder en hög kommunalskatt till ett ökat beroende av politiska beslut.

Skatten i Umeå är alltså högst om vi betraktar landets 20 största kommuner. Västerbottens läns landsting har dessutom en majoritet aviserat att de ska höja skatten även 2017, trots att de höjde så sent som 2016, vilket drabbar alla kommuner i länet negativt.

Successiva skattehöjningar påverkar incitamenten till arbete och investeringar, och därmed tillväxt och välstånd, negativt. Höga skatter leder till lägre tillväxt, ekonomisk ineffektivitet och högre arbetslöshet. I vårt förslag för år 2017 sänker vi moderater skatten i Umeå kommun med 20 öre och ambitionen är att återkomma med skattesänkningsförslag även kommande år.

Intressant – om man vill se politiska skillnader utöver siffror – är att titta på de uppdrag vi vill ge till styrelser och nämnder för deras respektive verksamhetsområden. Moderaterna har lagt 49 konkreta uppdrag på en rad områden. Vi vill också halvera antalet mål, som S/MP har lagt som förslag.

Inte minst i uppdragen hittar vi förslag på hur vi ska få ett bättre företagsklimat, hur fler företag ska kunna etableras i Umeå. Varje dag fattas nya beslut om var företag ska etablera sig och människor ska flytta. Inför varje sådant beslut måste Umeå framstå som det mest attraktiva alternativet. Politiker kan inte kommendera fram arbetstillfällen i den privata sektorn. Vi kan däremot förbättra villkoren för företagarna. Införa utmaningsrätt, förkorta handläggningstider, förbättra dialogen, avveckla osund konkurrens och genomför mer konkurrensupphandling. Det är viktigt att väntetiden för att få mark anvisad hålls så kort som möjligt. Öppna för mer handelsytor väster om Ersboda/Green-zone. För att nämna några saker.

 

Umeås akilleshäl är fortsatt bostadsbristen. Det byggs för lite, och detta hämmar tillväxten. Här har kommunen ett ansvar att underlätta och möjliggöra nybyggnationer.

Den senfärdighet som Socialdemokraterna hittills uppvisat är bekymmersam. Det är dags att gå från ord till handling. Under det gångna året har S-styrda Luleås kommunala bostadsbolag avyttrat delar av sitt bostadsbestånd. Likaså S-styrda Skellefteå. Likaså S-styrda Östersund. Men i Umeå händer ingenting på det området! Det är olyckligt av flera skäl.

En avyttring skulle stärka AB Bostadens ekonomiska muskler rejält – både för att möjliggöra ökade underhållsinsatser, men också för att kunna öka nyproduktionen av hyresrätter.

AB Bostaden står inför stora utmaningar – ökad takt av nyproduktion men framförallt gällande ett stort upprustningsbehov av miljonprogrammet, ca 3,7 miljarder, vilket kräver betydande kapitaltillskott. Dagens renoveringstakt måste öka. Ökad upplåning är inget alternativ eftersom kommunen i princip nått utlåningstaket. En försäljning av delar av Bostadens bestånd är därför en nödvändighet för att skapa utrymme för renoveringar och nybyggnationer. Det minskar dessutom Bostadens dominerande roll på marknaden och släpper in fler aktörer som kan dra sitt strå till stacken avseende nyproduktion av hyreslägenheter.

Uppdrag i övrigt.

– Erbjud avgiftsfri parkering i de P-anläggningar och p-platser som UPAB ansvarar över för Umeå kommuns räkning. Införs på lördagar, under en begränsad tid av dagen då huvuddelen av affärerna håller öppet, som ett försök.

– Alla kommunala skolor ska ombildas till intraprenader. Det ger möjlighet att driva verksamheten med en ekonomisk självständighet och egen profil. Ett ökat inflytande för skolledning och lärare, minskad politisk detaljstyrning och större möjligheter att kunna profilera sin egen skola. Ger också bättre möjligheter för byaskolor runt om i vår kommun att leva vidare!

– Inför ett obligatoriskt och aktivt val av skola, i linje med exempelvis Nacka kommun.

– Aktivt arbeta för att så många kommunala skolor som möjligt i Umeå inför betyg i åk 4 fr.o.m. 2017.

– Avlasta lärarna från administrativt arbete, genom ett successivt införande av lärarassistenter.

– Inför kameraövervakning av särskilt brottsutsatta platser i kommunen, exempelvis Rådhustorget, Vasaplan och Renmarkstorget.

– Inför i den lokala ordningsstadgan krav på polistillstånd för pengainsamling på offentlig plats, vilket vissa städer redan har gjort. Om man inte har tillstånd är det därmed olagligt. Förbjud tiggeri lokalt där så är möjligt.

– Sälj samtliga lägenheter som ägs av Umeå kommun i Hemavan, inklusive de som ägs av Umeås kommunala bolag.

Ordförande!

En förutsättning för att säkerställa framväxt av nya jobb och en investeringsvilja är ordning och reda i den kommunala ekonomin. För oss moderater är en stark ekonomi i balans grunden i den ekonomiska politiken. Det är viktigt för att säkerställa åtaganden i viktiga investeringar och framtida pensioner.

Med en starkare och en mer offensiv borgerlighet är möjligheterna för Umeå att utvecklas positivt så mycket större – ett Umeå med en politik som värdesätter valfrihet, tillväxt och företagande. För detta krävs också ett tydligt och stabilt politiskt ledarskap.

Tack för ordet, och än en gång – bifall till Moderaternas budgetförslag.