Socialdemokraterna sviker om jobben

Idag var det då dags för Socialdemokraterna att vara ute och demonstrera mot sig själva. Den stora nyheten från statsminsistern Stefan Löfven ska enligt uppgift från hans egen pressträff vara att han utlovar 5000 nya beredskapsjobb (!!) från till år 2020.

Gammal hederlig socialdemokratisk arbetsmarknadspolitik kan tyckas. Men man undrar hur de egentligen analyserar den verklighet Sverige befinner sig i. 5000 nya beredskapsjobb?

Så har var slutsatserna/fakta i den vårbudget som S/MP-regeringen nyligen presenterade:

Nästan en miljon i utanförskap 2020, en ökning med 100 000 personer jämfört med 2008
Utgifterna för bidrag och transfereringar ökar med 77 miljarder kronor 2015-2020
Arbetslösheten vänder upp 2017
Utanförskapet i utsatta grupper ökar – arbetslösheten är fyra gånger högre för utomeuropeiskt födda jämfört med inrikes födda
Trots stora utmaningar uppgår regeringens samlade jobb- och integrationspolitik i vårpropositionen endast till 2 procent av totala utgiftsökningarna
Underskotten ökar med 60 procent 2017 och biter sig fast under hela mandatperioden
Överger krona-för-krona och lånar till nya permanenta utgifter
Det känns diplomatiskt sett inte som att Socialdemokraterna på allvar bryr sig om frågan om jobben och arbetslinjen. Utan de drömmer om fornstora dagar.

Moderaterna har som bekant en annan linje, men konkreta och centrala förslag. Vi är övertygade om att Sverige kan mer. Det kräver inte minst reformer för fler jobb och en skola som ger alla barn och unga bästa möjliga start i livet.

Sverige behöver därför ett flertal satsningar för att stärka skolan. Det handlar exempelvis om mer matematik på högstadiet så att fler kan lära sig mer, högre lön för skickliga lärare samt lärarassistenter så att lärare får mer tid till undervisning.

Fler ska ges möjlighet till egen försörjning genom att göra det mer lönsamt att arbeta vid låga inkomster. Vi vill se en ny anställningsform som ger fler möjlighet att lära sig jobbet på jobbet och det ska bli enklare för nyanlända att arbeta redan från första dagen i Sverige.

Fler poliser behövs för att öka tryggheten på gator och torg.

Vi vill satsa på en trygg gemensam välfärd med bland annat stärkt kvalitet i cancervården och bättre kompetensförsörjning i äldreomsorgen.

För att nämna några saker. Men Stefan Löfven slår sig för bröstet för 5000 nya beredskapsjobb…….