120 777 umeåbor

Idag har de officiella befolkningssiffrorna från SCB publicerats för år 2015. Umeå ökar med 1164 personer till 120 777 invånare. Vi har fått en intressant sammanställning från vår avdelning inom kommunen – övergripande planering – som analyserat utfallet. Delar av det är inklippt nedan.

Det är positivt att Umeå kommun fortsätter att växa! Samtidigt påminns vi varje dag om den allvarliga bostadsbristen. Senast i morse var det ett inslag på SVT om att 250 av landets 290 kommuner rapporterar om brist på bostäder. Så också i Umeå. Här måste vi de kommande åren öka takten på nybyggnation för att människor också ska ha någonstans att bo när de vill flytta till Umeå.

 

 

Umeå 120 777 personer

De officiella befolkningsuppgifterna presenterats idag, den 22 februari. Siffrorna visar att Umeå vid årsskiftet hade 120 777 invånare samt att ökningen var 1 164 personer. Då ska man ha i minnet Skatteverket under året har gjort en översyn av befolkningsregistret och avregistrerat uppskattningsvis 550 personer skrivna i Umeå kommun. Det handlar om utrikes födda främst studenter som har flyttat härifrån men inte anmält detta och inte heller har giltiga uppehållstillstånd. Motsvarande översyn har tidigare genomförts i andra större kommuner.

Det betyder vidare att om Skatteverkets bedömning av antalet avregistrerade personer är riktig så har tillväxten under 2015 varit storleksordningen 550 personer högre av vad som framgår av siffrorna nedan.

 

Inklusive justeringar

 

Minskat överskott från utlandet

Som en följd av Skatteverkets avregistrering ökar utflyttningen från Umeå med cirka 550 personer och flyttningsöverskottet från utlandet minskar med motsvarande antal.  Observera att huvuddelen av de cirka 1000 flyktingar som för närvarande finns i Umeå är asylsökande och därmed inte finns med i årets siffror. I nettot från utlandet finns endast de ca 170 personer som fått upphållstillstånd och blivit kommunmottagna här.

Ökad inflyttning från övriga län

Det mest glädjande är att flyttningsnettot på 557 personer ligger kvar på en hög nivå trots den avregistrering som genomförts. Det beror till stor del på ett fortsatt förbättrat resultat mot ”övriga län” i Sverige. De tidigare förlusterna vändes förra året till en vinst på 29 personer. Det är utflyttningen till ”övriga län” som minskat medan inflyttningen är oförändrad. Nettot från övriga Västerbottens ligger stabilt och varierar runt 350 personer per år.

Något fler födda och döda

Antalet födda ligger är något högre än under 2014 men ligger inom normalvariationen Antalet döda variaerar inte så mycket över tid och födelsenettot stannar på 600 personer.