Låt elever och föräldrar själva välja skola!

I förra veckans nummer av Totalt Umeå intervjuades jag och övriga gruppledare om partiernas syn på valfrihet och det fria skolvalet. I Umeå går ca 25 procent av eleverna i friskolor om jag kommer ihåg siffrorna korrekt.

3 av 4 föräldrar och elever anser det vara positivt att kunna välja skola. Vi moderater tycker att det är mycket positivt med det fria skolvalet. Vi vill att de som bedriver utbildningsverksamhet ska ta ett långsiktigt ägaransvar. Vi vill att Skolinspektionen ska pröva den fristående huvudmannens lämplighet inför etablering eller vid ägarbyte. Vi vill att insynen i fristående och kommunala skolors ekonomi ska öka och vi vill öka öppenheten genom att införa meddelarskydd för anställda i fristående skolor. Offentlighetsprincipen ska också gälla. Det ska ske på ett sätt som inte i onödan ökar den administrativa bördan för skolorna och huvudmännen.

Vi vill att det ska finnas lättillgänglig och relevant information om alla skolor och om vilka fristående och kommunala utbildningar som erbjuds i kommunen, så att det blir lättare för föräldrar och elever att välja skola.

Våra motståndare på vänsterkanten vill avskaffa eller begränsa det fria skolvalet. Men Moderaterna är en garant för att det fria skolvalet skall få fortsätta. Vi lägger inte någon värdering i huruvida en elev väljer en kommunal skola eller en friskola. Men det finns ett egenvärde i att individen kan välja skola själv – och inte styras av lokalpolitikernas godtycke!