Dags för en ny kommunreform

Ja, den här rubriken har jag haft tidigare på något blogginlägg.

Jag välkomnar därför ambitionen hos civilministern Shekarabi (S), som också sett behovet av att kunna slå ihop kommuner som har svårt att annars klara av sitt uppdrag till medborgarna. Jag tog även upp detta med ministern när han var på besök i Umeå så sent som i mars.

Efter det mötet bloggade jag på följande sätt, och de orden gäller lika mycket idag:

“Igår hade vi besök i Umeå av civilminister Ardalan Shekarabi (S). Under eftermiddagen hade han bjudit in länets kommunalråd, landstingsråd och regionråd för att samtala om länets utmaningar. Jag tycker att det är mycket positivt när ministrar och andra regeringsföreträdare besöker Umeå och vårt län, oavsett vilken regering de råkar tillhöra. Tack för ett bra samtal!

En sak som snarast borde ses över är förutsättningarna för en ny kommunreform. Runt om i landet uppmärksammas med jämna mellanrum behovet av kommunsammanslagningar. Men det är svårt att gå från ord till handling. Staten borde uppmuntra kommunsammanslagningar genom att ge ekonomiskt incitament – inom ramen för en ny kommunreform-  för mindre kommuner att gå ihop till större kommuner. Tyvärr verkar det inte ske något annars, även om alla egentligen inser behovet av det.

Urbaniseringstakten är hög i vårt land. Redan idag är det många småkommuner, som trots stöd genom ekonomiskt utjämningssystem, har det väldigt svårt att klara service och åtaganden till sina kommuninvånare. I takt med att befolkningen blir äldre, samtidigt som de yngre flyttar därifrån, blir situationen alltmer ansträngd. Jag är fullständigt övertygad om att många av dessa småkommuner kommer att tvingas slå ihop sig med andra kommuner för att få en tillräckligt stor “kritisk massa”. Detta inom en snar framtid. Annars klarar de inte av sitt uppdrag till medborgarna.”