Äntligen! Sekab-engagemanget avslutas inom ett år!

Idag har vi “bolagsdag” i kommunfullmäktige där vi får information från de kommunala bolagens VD:ar och kan ställa frågor om de olika bolagens verksamhet.

Jag ställde frågan till Göran Erntsson, VD för Umeå Energi, om det skandalomsusade Sekab. VI moderater reagerade ju omedelbart hösten 2007 då vi fick kännedom om bolagets utomlandssatsningar. Mycket vatten har flutit under broarna sedan dess. Bolaget har ju äntligen lyckats avsluta sina engagemang utomlands och nu måste kommunen fortsätta linjen att avveckla ägandet fullständigt i det här bolaget – självklart utan att drabbas av förluster.

Svaret var att Umeå kommuns ägande i Sekab – via Umeå Energi och ägarbolaget Nekab – kommer att kunna avslutas inom ett år.

Ett positivt besked! Äntligen!

 

 

Nedan klipper jag som kuriosa in ett blogginlägg från mig, som publicerades här den 11 september 2007.

 

Ja, vad ska en kommun engagera sig i? Den frågan är högaktuell efter avslöjandet att Sekab, ett bolag som kommunala Umeå Energi är delägare i, har köpt mark i Mocambique och Tanzania. Varför? Jo, man ska på lpats bygga två storskaliga produktionsanläggningar för etanolframställning. BM Lövgren (fp) har också uppmärksammat detta på sin blogg.

Imorse skickade jag in en fråga till Umeå Energis ordförande Mikael Berglund (s). Den kommer upp på nästa fullmäktige och lyder enligt följande:

Är det en kommunal uppgift att bygga produktionsfabriker i Mocambique och Tanzania?

Enligt uppgifter i massmedia har bolaget Sekab, där Umeå Energi är delägare, köpt markområden i Afrika, närmare bestämt Mocambique och Tanzania. Avsikten är att där till en kostnad av fyra miljarder kronor(!) bygga upp två storskaliga produktionsfabriker för etanol. Det som en gång påstods vara en satsning för att lyfta Norrland som region har uppenbarligen blivit något annat.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till Mikael Berglund (s): – Anser du att den utveckling som nu sker inom Sekab talar för att Umeå Energi AB ska fortsätta sitt engagemang inom bolaget?

Och min egen uppfattning är att så inte är fallet.