Oansvarigt och flummigt förslag!

I dagens VK kan vi läsa att Vänsterpartiet i Umeå nu lämnat in en motion om att göra försök med sex timmars arbetdag, med bibehållen lön på en eller flera arbetsplatser inom Umeå kommun. Exakt samma sak som Hans Lindberg och socialdemokraterna gick till val på i höstas.

I Göteborg har man nyligen startat ett försök på EN arbetsplats, och det skulle kosta ca 8 miljoner kr per år. Detta är ett ekonomiskt oansvarigt förslag, och leder heller inte till de önskade resultaten. De studier som finns ger inte belägg för att hälsa eller sjukfrånvaro påverkas positivt i någon mätbar grad.

Vad är viktigast? Fler jobb – eller dela på befintliga jobb?

Hur mycket pengar tänker S och V avsätta i Umeå kommuns budget för detta experiment under kommande år ? 10 miljoner? 20? 30?

Pengar som hade kunnat användas till att anställa fler för att klara volymökningar inom såväl äldreomsorgen som för- och grundskolan, ska nu istället användas till att människor ska dela på befintliga jobb – och alltså gå ner i arbetstid med bibehållen lön (!).

Jag har skrivit det tidigare och jag skriver det igen. För att klara av att finansiera välfärden på nuvarande nivåer behövs ökade skatteintäkter. Fler jobb, ökad produktivitet och fler arbetade timmar. Att istället dela på befintliga jobb är ekonomiskt oansvarigt. Konjunkturinstitutet har analyserat konsekvenserna av arbetstidsförkortning med bibehållen lön. Det skulle enligt uppgift leda till sådant som ”lägre löner, försämrade trygghetssystem och lägre offentlig konsumtion. Servicenivån i skola, vård och omsorg och pensionerna skulle försämras och en stor del av den potentiella tillväxten skulle gå till att betala ökad ledighet i stället för till exempel ökade resurser till välfärden.”

Nya Moderaterna står för det ekonomiskt ansvarstagande alternativet. Och vi ska fokusera på fler jobb – inte dela på befintliga!