Umeå växer hyfsat, men inte tillräckligt!

Under onsdagen kom definitiva siffror från SCB för befolkningsutvecklingen för år 2012. Enligt dessa ökade Umeå med 829 invånare förra året, så Umeå hade därmed 117 294 invånare den sista december 2012. I antal personer var det den största ökningen för en kommun i Norrland.

Hyfsat, men inte ok. Med "Norrlandsmått" är det bra siffror. Men med tanke på de tillväxtambitioner vi gemensamt har i Umeå så är det ju inte godkänt. Tyvärr tvingas vi konstatera att det ligger under den ambitionsnivå som Umeå kommun har. Målet låg på en ökning med 1000 invånare för 2012, och för att kunna nå visionen om 200.000 invånare skulle tillväxten behöva ligga omkring 2000 invånare per år. Vi har alltså ett ganska stort avstånd till den önskvärda tillväxttakten.

Det är två huvudkomponenter – nu liksom tidigare – som vi måste lägga extra fokus på, för att förbättra tillväxttakten under kommande år: nya jobb och nya bostäder.

Västerbotten fortsätter alltså att öka som helhet – tack vare Umeå – men glädjande att även Vännäs, Skellefteå och Lycksele visar en befolkningsökning.