Alliansens största framgång – i sak – i Umeå på 14 år!

…………….men inte en enda liten notis eller rad om det i Västerbottens-Kuriren.

Ibland undrar man verkligen hur nyhetsvärderingen går till.

 

Vad är det nu jag syftar på?

Jo, vid kommunfullmäktiges sammanträde i Umeå i måndags så vann Alliansens motyrkande vid hanteringen av bokslut 2011. Detta efter att Allianspartiernas yrkande fick stöd av såväl Miljöpartiet som Arbetarpartiet (f.d. Rättvisepartiet socialisterna). Voteringen innebar seger för Alliansförslaget med röstsiffrorna 33-30.

Rent konkret innebär det att sju miljoner kr av det gångna årets överskott nu kommer att användas till olika insatser för att minska de höga sjukskrivningstalen, bl.a. genom ökade insatser för rehabilitering och friskvård. Pengar som S och V ville använda annorlunda. Ett "gammalt" Alliansförslag vann alltså oväntat i omröstningen, trots mostånd från de styrande socialdemokraterna och vänterpartiet.

Nu gäller det här blogginlägget inte den politiska frågan (där kan man ha olika uppfattningar beroende på partitillhörighet), utan hur själva nyhetsvärderingen funkar.

Jag har suttit med i kommunfullmäktige sedan 1998, och det är vad jag kan minnas den största segern – om vi ser till hur mycket pengar omröstningen gällde – för den samlade oppositionen under dessa år.

För några år sedan hade en sådan här händelse resulterat i en helsida i VK.

Nu blev det inte ens en nyhet, inte heller en notis. Faktiskt inte en enda rad i papperstidningen om den största segern i en sakfråga för oppositionen på 14 år.

Man kan inte annat än undra över vad som krävs för att det ska kvalificera som nyhet numera. Andra medier var dock inte så mycket bättre. Heder åt VF som i alla fall gjorde en notis om det – men varken radion, TV4 eller Västerbottensnytt brydde sig.

Återigen kan jag bara konstatera att jag är mycket tacksam för möjligheten att blogga – på såväl VK som VF.