Ca 2,5 år kvar till valet

I bland får vi bloggare och politiker från Allianssidan kritik för att vi bara lyfter fram opinionsmätningar där det går bra för oss. I sak stämmer det inte, men jag har heller inga problem med att uppmärksamma och kommentera mätningar som går åt det negativa hållet.

Det går upp och ned i opinionen.

Jag engagerade mig politiskt år 1987, och är väl medveten om att det kommer tider då allt pekar uppåt – det kommer också tider då det går nedåt. Det är inget konstigt eller märkligt i det. Sen är det självfallet alltid trevligare när det går riktigt bra för det egna partiet i mätningarna, därom råder ingen tvekan.

Socialdemokraterna rycker nu fram rejält efter att ha varit nere på historiskt låga nivåer. De har ökat nämare 12 procent i opinionen på två månader. Moderaterna tappar när många går tillbaka till (S) efter partiledarbytet. Samtidigt har Vänsterpartiet tappat nästan halva sitt opinionsstöd under samma tid, då (S) tar tillbaka väljare även där.

En intressant faktor är dock att socialdemokraterna kan tappa respektive öka tolv procent, utan att ha ändrat något i det egna politiken. Genom att ligga lågt kan pendeln fås att slå så tungt åt det ena hållet. Dessa förändringar visar att väljarkåren är betydligt mer lättrörlig än förr.

Vi kommer garanterat att se många svängningar i opinionen fram till valdagen i september 2014. Men det är alltså 2,5 år bort i tiden, och det är just på valdagen avgörandet står.

Ha en fortsatt trevlig fredag!