Scharinska

Som något av en blixt från klar himmel kom plötsligt frågan om framtiden för Scharinska upp till diskussion. Idag har det varit livat från inte minst massmedia, apropå försäljning av Scharinska villan.

Men ryktet om att en försäljning skulle vara på gång den närmaste tiden stämmer inte. Vi har dock fått en kort information från tjänstemannasidan efter den mediala uppmärksamheten.

Något försäljningsbeslut har inte fattats. Däremot dyker frågan upp med jämna mellanrum. En ev försäljning av Scharinska har diskuterats i åtminstone 20 års tid. Diskussioner har förts under åren med Umeå Studentkår, så också denna gång tydligen. Det är ju inte självklart att Umeå kommun är bästa fastighetsägaren långsiktigt.

Ett lokalförsörjningsdirektiv antaget av fullmäktige år 2008 beskriver hur Umeå kommun ska förvalta och använda sina egna fastigheter. Det har sen reviderats av Tekniska nämnden år 2011. I direktivet finns ett principiellt beslut att kommunen inte ska äga fastigheter där man inte bedriver egen verksamhet. Kommunen ser löpande över fastighetsbeståndet. Scharinska är en av de fastigheter som fullt logiskt dyker upp i den genomgången, liksom flera andra objekt.

Det finns dock flera osäkerhetsfaktorer beträffande Scharinska. Att fastigheten är ett byggnadsminne, med allt vad det innebär, har satt frågetecken kring verksamheten som bedrivs i lokalerna. Det är tveksamt att länsstyrelsen kommer tillåta konserter och publik i den omfattning som varit där hittills. Förelägganden om renoveringsåtgärder m.m. verkar vara på gång. En massa frågor, som kommit upp den senaste tiden.

Men som sagt – det finns inget beslut om att sälja Scharinska.