Människor flyttar till städerna

Igår samlades i Lycksele ca 70 av länets ledande politiker och tjänstemän från kommun, region och länsstyrelse samt företrädare för näringsliv och universitet för att diskutera Västerbottens framtid.

Intressanta föredrag om trender i omvärlden som direkt och indirekt påverkar vårt län, och våra förutsättningar inför framtiden.

Tydligt är urbaniseringen fortsätter. Människor flyttar till städer. Detta ser vi också i Västerbotten. Likaså påverkar utvecklingen av den nya tekniken våra levnadsvillkor, så att avstånden "minskar". Samarbeten intensifieras över administrativa gränser (tex över kommungränserna) för att lösa gemensamma problem och hantera framtida utmaningar.

Högaktuella frågeställningar för Västerbotten. Jag hoppas att vi inom några år kan gå från ord till handling och börja slå ihop ett antal kommuner. Nödvändigt för vissa mindre kommuner för deras överlevnad – samtidigt skulle det stärka större kommuner som exempelvis Umeå  i konkurrensen med andra delar av landet.

Idag väntar sammanträde med Umeåregionens samarbetsorgan "regionrådet", där ledande politiker och kommunchefer deltar. Vi har sedan många år ett positivt samarbete mellan de sex kommunerna som ingår i "Umeåregionen". Även här krävs det ytterligare fördjupning av samarbetet.