Sammanträde med styrelsen för SKL

Igår var det, utöver gruppmöten och beredningsmöten, öppet hus på SKL:s lokaler i Stockholm. På bilden ovan ser ni ordföranden Anders Knape och VD Håkan Sörman hälsa välkommen.

Nu drar vi strax igång med partierna förmöten innan styrelsen, samt Alliansmöte. Sedan startar styrelsesammanträdet vid 10.00 och utöver ett antal beslutspunkter ska vi få en dragning av det nya förslaget till utjämningssystem. Vi har hört att Västerbotten och Stockholm är de stora förlorarna i förslaget. Vi måste titta närmare på dessa siffror och hur man räknat fram det hela – förslaget är ju förödande för landstinget i Västerbotten om det skulle genomföras rakt av. Likaså förlorar Umeå stora summor pengar. 

Jag diskuterade frågan igår med M-företrädare i Stockholm som också var irriterade över förslaget. Tyvärr är de flesta delarna av landet “vinnare” så det känns som att det  bara är Stockholm, Västerbotten, Jönköping och Halland som reagerar negativt på detta. En försvårande faktor är att det är ett så komplcerat system så att man brukar säga att det bara är två-tre personer i hela landet som verkligen har inblick i hur utjämningssystemet fungerar. Så vem kan säga vilka förändringar som är befogade eller ej? Jag kan bara konstatera att förslaget, om det genomförs till 100%, får mycket negativa konsekvenser för vårt län.