Sekab-turerna fortsätter med NYA planer på utlandssatsningar! Nu får det vara nog.







Igår hade styrelsen för Umeå Energi uppe ett ärende om nya ägardirektiv för Nekab/Sekab. Frågan var förövrigt uppe till information för ett tag sedan när vi hade koncernstyrelse i UKF senast, och jag markerade då tydligt inför styrelsen mitt motstånd till förslaget. Men frågan gick vidare till vårt dotterbolag Umeå Energi AB som skulle hantera ärendet.

Trots att vi från de kommunala ägarna till Sekab tidigare tydligt har markerat att utlandssatsningarna ska avvecklas i den takt det är möjligt utifrån ekonomi och andra faktorer, så kommer alltså ett förslag som öppnar för nya Sekab-satsningar i utlandet.

Enligt förslaget i ägardirektivet skulle målet för Sekab vara att nå en ledande position i Europa på gröna kemikalier, vilket enligt skrivningarna kan kräva investeringar i bl.a. anläggningar och utrustning. Investeringarna kan förväntas ske både i Sverige och i Europa i övrigt.

Jaha.

Trots att vi för något år sedan var ense över de politiska blockgränserna att inte investera kommunala skattepengar utomlands i fabriker och annat, som Sekab hade gjort i bl.a. Afrika men även i Europa (Polen, Ungern), så har man tydligen ingenting lärt.

Vice ordföranden i styrelsen för Umeå Energi, Gunilla Berglund (M), hanterade ärendet på ett korrekt och bra sätt. Företrädare för de borgerliga partierna i energibolagets styrelse lyckades, efter votering, säga nej till förslaget som berörde satsningar och investeringar utomlands.

Bra! Det måste bli ett slut på alla dessa tokigheter och lek med skattebetalarnas pengar.

Nya utlandssatsningar för Sekab?? Hur tänker socialdemokraterna?