Umeå kommun fick stort överskott 2008

I dagens VK publiceras uppgifter om Umeå kommuns bokslut (exklusive de kommunala bolagen), men det blir något missvisande i slutsatserna om överskottets storlek.

Politiskt tas beslut om bokslutet först nästa vecka, och skulle normalt kommenteras först då. Men eftersom siffrorna blev offentliga för massmedia igår, så måste jag ändå uppmärksamma den del som går att läsa i media idag.

Umeå kommun gör ju faktiskt återigen ett mycket starkt resultat. + 161 miljoner kronor för år 2008, men förslaget är att göra en rejäl pensionsavsättning till pensionsstiftelsen för åren 2008-2011. Detta eftersom vi har gjort ett starkt resultat för 2008 och att allt pekar på tuffare ekonomiska tider under kommande år. Denna avsättning som ska göras i bokslutet för 2008 blir hela 123 miljoner (99+24 mkr) och därmed försämras resultatet på slutraden till 38,3 miljoner kronor.

2008 blev ett gott år ur ekonomisk synvinkel, inte minst tack vare intäkterna från vattenkraften vid Stornorrfors, och det möjliggör just att sätta av pengar i goda tider för den ‘pensionspuckel’ som kommer längre fram.

För de år som ligger framför oss kommer också bli betydligt tuffare, när den globala finanskrisen nu slår igenom med full kraft på lokalplanet.