Umeå kommun borde göra som Lycksele och Robertsfors – avbryta samarbetet med rysk vänort

Nedanstående pressmeddelande skickades ut tidigare idag:

Pressmeddelande 2022-03-17

Ågren (M): Umeå kommun borde ge ett snabbt besked om att avbryta vänortssamarbetet med ryska staden Petrozavodsk!

Moderaterna föreslog för tre veckor sedan i en motion att Umeå kommuns vänortssamarbete med ryska staden Petrozavodsk ska avbrytas. Sedan dess har både kommunfullmäktige i Robertsfors och Lycksele beslutat att avbryta sina kommuners samarbeten med ryska vänorter. Moderata kommunalrådet Anders Ågren vill nu öka takten i Umeås ställningstagande och lyfter därför ärendet redan till fullmäktigesammanträdet redan den 28 mars.

– Umeå kommun borde ge ett snabbt besked om att vi avbryter vänortssamarbetet med Petrozavodsk. Eftersom det kan ta ganska lång tid för en motion att komma upp till formellt beslut, ibland kan det ta längre tid än ett år i Umeå, så väljer jag att även lyfta frågan till debatt på vårt kommande fullmäktigesammanträde. Politikerna i Lycksele och Robertsfors har agerat snabbt och resolut. Jag tycker att Umeås politiker borde kunna vara lika snabba, säger Anders Ågren i en kommentar.

– Att avbryta samarbetet är en tydlig markering att vi inte accepterar det anfallskrig som Ryssland gör sig skyldig till. Det går inte att försvara eller motivera ett samarbetsprojekt som inbegriper en nation, en diktatur, som så uppenbart hotar den fria världen.  Ryssland har också den senaste tiden öppet hotat såväl Finland som Sverige. Vi i Sverige hotas med politiska och militära konsekvenser om vi som nation skulle välja att ansluta oss till exempelvis försvarssamarbetet Nato. Att i detta läge på kommunal nivå fortsätta med vänortssamarbete är inget vi ska göra, fortsätter Ågren.

Moderaterna i Umeå hoppas på att få ett brett stöd av samtliga partier i kommunfullmäktige i denna fråga.