Västra länken bedöms kunna öppnas för trafik tidigast juli 2023

Den enskilt viktigaste infrastruktursatsningen på senare tid kopplad till Umeå är byggandet av ringleden, som beslutades av Alliansregeringen år 2008. Ringleden skulle vara färdig år 2013.

Färdigställandet av Västra länken av ringleden fortsätter emellertid att dra ut på tiden.

Idag kom beskedet att bron över Umeälven som ska knyta ihop Västra länken, inte kommer att bli färdig och öppnas för trafik förrän tidigast i juli 2023. Detta rapporterar SVT Västerbottensnytt.

Jag beklagar denna ytterligare försening. Det var för ett och ett halvt år sedan som brobygget råkade ut för en olycka, och sedan har man försökt åtgärda skadorna och få ordning på det hela igen. Men det är naturligtvis av yttersta vikt att allt görs korrekt och det får ta den tid som krävs. Säkerheten går först.

Så nu får vi hålla vi tummarna för att trafiken kan öppnas upp i juli 2023, i linje med Trafikverkets besked.

Att Umeåprojektet snarast färdigställs med Västra länken är en förutsättning för bättre luftmiljö i centrala Umeå och stadens framtida utveckling. Men det gäller inte enbart miljön. Västra länken är inte bara ett vägprojekt, det är också ett stadsutvecklingsprojekt. Umeås attraktionskraft och konkurrensförmåga förstärks med ett färdigställande av ringleden.

Bra för luftkvaliteten i centrala staden – bra för Umeås fortsatta tillväxt!