Utnämn Lars Lystedt till hedersmedborgare!

Idag skriver jag på insändarplats i VK. Läggs som vanligt upp här på bloggen också.

Utnämn Lars Lystedt till hedersmedborgare!

Det har under ganska många år pågått en diskussion om att göra jazzlegendaren Lars Lystedt, tillika hedersdoktor vid Umeå universitet, till hedersmedborgare i Umeå. Tidigare hedersmedborgare är författaren Lars Widding (1988), fotbollslegendaren Gunnar Nordahl (1991), EU-kommissionär Anita Gradin (1997) och författaren Stieg Larsson (2012).

Frågan har inte bara diskuterats på insändarsidorna, utan har även vid tillfällen varit uppe i kommunfullmäktige. Moderaterna beslutade år 2015 att ge vårt helhjärtade stöd till försöken att få acceptans hos fullmäktiges presidium för förslaget.

Moderaternas uppfattning kvarstår. Nu läste jag att även S-politikern Tomas Wennström gett sig in i debatten och förordar att Lystedt utnämns till hedersmedborgare under jubileumsåret 2022 – i samband med firandet av Umeå 400 år.

Det är hög tid att skrida till verket i denna fråga.

Lystedt har gjort stora insatser för Umeå, och gjorde tidigt Umeå känd som en internationell musikstad av rang. Dessa insatser, som sträcker sig över en lång period genom t.ex. skapandet av Umeå Jazzfestival, förtjänar nu att hyllas även genom utnämning till hedersmedborgare.

Anders Ågren

Kommunalråd (M)

Umeå