En fruktansvärd utveckling av ungdomsrånen i Sverige!

Den grova brottsligheten kryper ner i åldrarna. Igår rapporterade BRÅ att ungdomsrånen har mer än fördubblats sedan 2015. Det behövs bättre verktyg för att kunna stoppa ungas kriminalitet innan den bitit sig fast. Därför vill Moderaterna att förbudet mot att använda hemliga tvångsmedel, exempelvis avlyssning, mot misstänkta under 15 år slopas.

Vi har också föreslagit en lång rad andra åtgärder. Jag har skrivit om dessa förslag både här på bloggen och i insändare.

Men tidigare har många i debatten hävdat att varningarna om ökade ungdomsrån varit överdrivna. Men nu kan ingen längre förneka fakta. Ungdomsrånen har mer än fördubblats och man ser en ökning över hela landet.

VIlka är det då som är skyldiga till brotten? Och vilka är brottsoffren?

Ur artikel i Expressen:

Tidigare har Brå fått kritik för att mörka gärningsmäns utländska bakgrund.

Rapporten om ungdomsrånen är tydlig på den här punkten och slår fast att 66 procent av de som varit misstänkta för ungdomsrån under 2015-2019 har utländsk bakgrund – och en majoritet av dem kommer från Afrika och Asien.

Av de misstänkta med utländsk bakgrund är 37 procent födda utomlands och 29 procent är andra generationens invandrare med två utrikesfödda föräldrar.

I gruppen rånare som, enligt Brå, har svensk bakgrund finns ytterligare tolv procent som har en förälder som är född utomlands.

Det innebär att bara 22 procent av ungdomsrånarna har svensk bakgrund i form av två svenska föräldrar.

Totalt handlar det om 3 274 personer som varit misstänkta för ungdomsrån under perioden och flera av dem har varit misstänkta för flera rån.

7 909 ungdomar har anmält att de utsatts för ett rån och där har 77 procent svensk bakgrund, enligt Brå.