Moderaterna i Umeå redo för valrörelse – 281 dagar kvar till valdagen!

Ola Nordebo skriver i dagens VK om Umeå inför valet 2022.

Klart läsvärt! Det finns mycket att kommentera och spinna vidare på.

Nordebo uppmärksammar också Moderaternas lokala framgång i valet 2018 i Umeå.

Ett av fyra tillfällen på de senaste 30 åren då ett parti i Umeå lyckades gå framåt i kommunvalet, trots att man tappade i riksdagsvalet. (Motsvarande sällsynta lokala valframgång lyckades Centern med 1991, Vänsterpartiet, förvisso marginellt, 1991 och Socialdemokraterna 2006. Och Moderaterna nu senast 2018.)

Jag förklarade på valkvällen vårt lyckade valresultat med att vi bedrivit en bra valrörelse lokalt i Umeå. VK:s ledare lutar åt att jag själv hade fått en erfarenhets- och igenkänningsfaktor. Det kan möjligen ligga något i det.

I valet 2018 fick jag för första gången flest personkryss av alla politiker i valet till Umeå kommun, oavsett partitillhörighet på kandidaterna. Både när det gäller antalet kryss och procentuellt. Det var första valet som jag även slog (S) främste kandidat, trots att Umeå i sammanhanget är att betrakta som ett starkt rödgrönt fäste.

Utdrag ur Nordebos ledare:

”2018, alltså i det senaste valet, lyckades Umeås moderater öka med runt en procentenhet i valet till fullmäktige, upp till 17,3 %, trots att stödet i riksdagsvalet sjönk lokalt, ned till 15,4 %.

I en kommentar för VK på valkvällen kopplade en enligt VK:s utsända ”nästan förvånad” Anders Ågren framgången till att moderaterna i kommunen ”bedrivit en bra valrörelse”.

Till skillnad från vid centerpartiets lyft 1991 fanns inga uppenbara konflikter att peka på i eftervalsanalysen. Snarare låg slutsatsen nära att Ågren i sin sjätte valrörelse fått en igenkännings- och erfarenhetsfaktor på sin sida.

Det är de enda exempel som finns från de senaste tre decennierna på partier i Umeå som lyckats vinna ökat stöd i fullmäktigeval när det lokala stödet i riksdagsvalet minskat.”

Intressant läsning denna lördag således.

Men nu är siktet inställt framåt! En enig nomineringsstämma valde mig i september till etta på M-valsedeln till Umeå kommun 2022.

Moderaterna i Umeå har dessutom fler kandidater på valsedeln än vad vi haft på länge. 64 moderata kandidater står redo att söka umeåbornas förtroende. Jämfört med exempelvis valet 2002 har vi mer än dubbelt så många namn på valsedeln. Ett samlat och bra gäng.

Nu ger vi järnet! 281 dagar kvar till valdagen!