Skogen har en mycket viktig betydelse för att begränsa klimatpåverkan

På måndag kommer vi i kommunfullmäktige bl.a. att diskutera skogens betydelse för klimatet. Jag har valt att lyfta frågan i en interpellation, som bifogas nedan:

Interpellation till kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S):

Skogens betydelse för klimatet

Skogen har en mycket viktig betydelse för att begränsa klimatpåverkan. Skogen tar upp mer växthusgaser än den släpper ut, och bidrar därtill med förnyelsebara råvaror som kan ersätta fossila bränslen och material. Närmare två tredjedelar av Sveriges yta består av skog. I Västerbotten är siffran 73 procent, enligt SCB.

När Umeå kommun antog nya miljömål i fullmäktige våren 2020, så yrkade Moderaterna m.fl återremiss på ärendet. Vi ansåg att det saknades fakta som borde vara av intresse inför beslut om nya miljömål.

Vi saknade uppgifter om skogens betydelse när det gäller att binda kol inom Umeå kommuns geografiska område. Skogens kolinlagring fanns inte med i underlaget. Statistik från SLU och Skogsstyrelsen visar att skogens årliga kolinlagring i Västerbottens län är tre gånger högre än länets totala klimatutsläpp. I vårt län, så binds det alltså tre gånger mer än vad som släpps ut i länet som helhet. Motsvarande beräkningar borde självklart finnas med för Umeå kommun, för att ge en korrekt bild av förutsättningarna.

I samband med processen för att ta fram Umeås nya miljömål, så ställde vi frågor om avsaknaden av uppgifter om skogens betydelse. Från förvaltningens sida var svaret att detta var viktigt, men att det skulle komma i nästa omgång – i samband med att kommunen tar fram ett åtgärdsprogram. Men av allt att döma verkar detta hittills inte vara framtaget. Så jag väljer att lyfta frågan i fullmäktige för att få fram uppgifterna.

Mina frågor till Hans Lindberg (S) blir därför:

  1. Delar du min uppfattning om skogens positiva betydelse för klimatet?
  2. Hur stor andel av ytan inom Umeå kommuns geografiska avgränsning utgörs av skog?
  3. Hur stor andel av de totala utsläppen inom kommunens geografiska gränser bedöms bindas av skogens årliga kolinlagring?

Umeå 2021-11-18

Anders Ågren

Kommunalråd (M)