Umeå kommun borde snarast avbryta samarbetet med Fairtrade!

Detta är faktiskt helt orimligt.

Umeå kommun kör nu betald reklam på annonsplatser runt om i centrum, för att få umeåborna att stötta ett specifikt varumärke: Fairtrade. Ett företag som ägs av bl.a. LO.

Fairtrade Sverige AB ägs till 50% av Landsorganisationen i Sverige (LO) och 50% av Svenska kyrkan, vilket gör Fairtrade till ett politiskt färgat varumärke. LO är starkt kopplat till Socialdemokraterna och betalar årligen ut flera miljoner i stöd till partiet. Kopplingen mellan S och LO är öppen och välkänd.

Kommuner ska inte gynna enskilda företag och varumärken på detta sätt.

Fler och fler kommuner runt om i Sverige inser det orimliga i det här förhållandet, och avslutar samarbetet med Fairtrade. Även Socialdemokratiskt styrda Skellefteå kommun har insett det orimliga i detta. I Skellefteå beslutade kommunen under 2019 att avsluta samarbetet med Fairtrade. Skellefteå kommun har konstaterat att frågor om rättvis handel kan bevakas, även om kommunen inte är en Fairtrade City.

I Umeå har vi ju redan beslut om att man i upphandlingar ska beakta miljöhänsyn, sociala och arbetsrättsliga hänsyn etc. Men det innebär inte att vi behöver stötta ett särskilt varumärke som Fairtrade.

Det är fel, och vi moderater har försökt att stoppa detta i kommunfullmäktige.

Det är upp till konsumenterna själva att avgöra om de vill stödja Fairtrade genom att köpa varor som är Fairtrademärkta.

Men skattemedel ska inte gå till att opinionsbilda för enskilda varumärken.

Det finns andra sätt för kommunen att verka för social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet än att vara en Fairtrade City.

Umeå kommun borde snarast avbryta samarbetet med Fairtrade!