Umeå behöver öka takten på bostadsbyggandet!

Skrev i måndagens Folkbladet om vikten av att öka bostadsbyggandet i Umeå, såväl lägenheter som villor. Läggs som vanligt upp här på bloggen.

Umeå behöver både fler lägenheter och fler villor

I en replik till mig i Folkbladet (14/9) skriver signaturen ”COEUR-DE-LEON” att fler småhus är fel väg att gå och att det som behövs är fler hyreslägenheter. Skribenten verkar emellertid medvetet ha feltolkat mitt budskap. Jag och Moderaterna anser att det behövs såväl fler lägenheter som fler villor.

Vi är överens om att det är brist på bostäder. Jag konstaterade också i min insändare att det behöver byggas fler lägenheter, liksom fler radhus och villor i Umeå.

Alltfler uppmärksammar att utbudet av villor är extremt lågt. Under det senaste decenniet har småhusens andel av den totala produktionen legat på låga 17 procent. Umeå borde, enligt min och Moderaternas uppfattning, bli bättre på att erbjuda attraktivt boende i villa runt om i vår kommun.

Av någon anledning är skribenten motståndare till just småhus.

Småhusen är en viktig förutsättning för kommunens utveckling. Många undersökningar genom åren visar att det är just i småhus som en majoritet av befolkningen helst vill bo. I en Sifo-mätning från 2019 så angav 75 procent av svenskarna att de ville bo i villa, radhus eller kedjehus. I en undersökning från Demoskop från år 2019 angav över 70% i åldern 25-49 att de helst ville helst bo i småhus. Så efterfrågan finns.

Umeå behöver öka takten på bostadsbyggandet. Moderaterna vill möjliggöra både fler lägenheter och fler småhus i vår kommun.

Anders Ågren

Kommunalråd, M

Umeå