Anders Ågren

Högsta arbetslösheten på 23 år! Sverige behöver en ny regering.

Antalet arbetslösa låg i fjol på den högsta nivån sedan 1997. Men andelen kommer att stiga ytterligare en halv procentenhet närmaste tiden i spåren av de hårdare restriktionerna, spår Arbetsförmedlingen.

8,8 procent av arbetskraften eller 456 453 personer var inskrivna som arbetslösa i slutet av december. Motsvarande siffror samma tid 2019 var 7,4 procent eller 373 595.

Från det att Stefan Löfven blev statsminister fram till att coronakrisen inleddes, så utvecklades både arbetslösheten och sysselsättningsgraden sämre i Sverige än i något annat EU-land.

Ny statistik från Eurostat visar att arbetslösheten i Sverige ökat med 2 procentenheter sedan coronakrisen inleddes – endast fyra andra länder i EU har haft en sämre utveckling.

Restriktioner som lamslår företag måste gå hand i hand med krisstöd för att rädda jobb. Här har S/MP-regeringen brustit. Samtidigt lider Sverige extra mycket av de senaste årens reformtrötthet.

Med våra moderata förslag som exempelvis bidragstak, kvalificering in i välfärden och språkkrav i integrationen på plats hade läget varit ett annat.

S/MP-regeringen är sämst i EU på att motverka arbetslöshet. Den här regeringen klarar inte av att trycka tillbaka arbetslösheten och måste bytas ut.