Ett bra företagsklimat stärker välfärden i Umeå!

I söndagens Folkbladet skriver jag om vikten av ett bra företagsklimat. Läggs som vanligt upp här på bloggen också.

Ett bra företagsklimat stärker välfärden i Umeå!

Moderaterna vill se ett ökat fokus på åtgärder för bättre företagsklimat i Umeå. Även om vi kan glädjas över investeringar och satsningar som genomförs av privata aktörer, så måste vi ständigt arbeta för ett bättre företagsklimat. Jag blir bekymrad över den negativa och stundom rent fientliga attityden till företagande som ledande socialdemokrater numera uppvisar i Umeå, såväl på insändarsidorna som från kommunfullmäktiges talarstol.

Fyra av fem nya jobb skapas i småföretag. När nya företag etablerar sig i Umeå eller befintliga företag expanderar innebär det fler arbetstillfällen och mer skattepengar till det offentliga. Ett bra företagsklimat främjar tillväxt och är grundläggande för att kunna erbjuda kommuninvånarna en god välfärd.

Företagen i Umeå och deras 33 748 anställda bidrar tillsammans med omkring 9,3 miljarder i skatt till det offentliga varje år. Samtidigt har 12 procent av företagarna i Umeå någon gång övervägt att flytta sitt företag till en kommun med ett bättre företagsklimat (Svenskt Näringsliv, maj 2020).

I Svenskt Näringslivs ranking erhåller Umeå kommun dåliga placeringar år efter år. En av landets högsta kommunalskatter, konkurrens från kommunen gentemot privata näringslivet, service och bemötande samt negativ attityd bland politiker till företagande är sådant som sticker ut. Plats 167 av landets 290 kommuner i senaste undersökningen. I undersökningen som SKR gör – Öppna jämförelser Företagsklimat – hamnar Umeå kommun på plats 126 av de sammanlagt 173 kommuner som ingått i rankingen. Bland kommuner med över 40 000 invånare, så är Umeå på plats 50 av 62 kommuner. Detta duger inte.

Moderaterna vill se en offensiv tillväxtpolitik, med fokus på tillväxt i alla delar av Umeå kommun. Både landsbygd och stad. Kommunalskatten i Umeå är omkring två kronor högre än flertalet jämförbara kommuner och detta är inte rimligt. Skatten måste sänkas. Bostadsbyggandet måste öka. Korta handläggningstider och bättre dialog med lokala företagare är också viktigt för ett bra lokalt företagsklimat.

Likaså att åtgärda osund konkurrens från kommunen gentemot det privata näringslivet. De fyra borgerliga partierna har lagt förslag på detta, liksom förslag om att införa utmaningsrätt i kommunen. Det betyder att privata företag har möjlighet att utmana kommunal verksamhet på upphandling.

Moderaterna vill att fler företag ska kunna etablera sig i Umeå, växa och anställa. Det innebär ökad tillväxt, fler jobb och en stärkt ekonomi. Vi vill också ge bästa möjliga utvecklingsmöjligheter för befintliga företag. Företagen är viktiga för kommunen.

Anders Ågren

Kommunalråd, M

Umeå