Umeå behöver ett maktskifte!

(Foto: Linda Eliasson/Folkbladet)

Moderaternas budgetförslag för Umeå kommun år 2021 innehåller bl.a tydliga satsningar på äldreomsorg och skola, sänkt kommunalskatt, bättre företagsklimat, konkreta trygghetsåtgärder, ökat bostadsbyggande, neddragningar på kulturens område och hårdare kontroller av försörjningsstöd.

Om detta skriver jag i dagens Folkbladet.

Bifogas nedan.

Umeå behöver ett maktskifte!

Moderaterna är Umeås största borgerliga parti. Vi är samlingspartiet. Vi förenar liberalism och konservatism, och har de nödvändiga förslagen för att Umeå ska utvecklas positivt under kommande år. Vi står upp för vikten av tillväxt i Umeå, vilken måste komma både stad och landsbygd till del.

Moderaternas budgetförslag för Umeå kommun år 2021 pekar ut färdriktningen för detta. Vårt budgetförslag innehåller tydliga satsningar på äldreomsorg och skola, bättre företagsklimat, sänkt kommunalskatt, neddragningar på kulturens område och hårdare kontroller av bl.a. försörjningsstöd.

Äldrenämnden får en ramhöjning med 80 miljoner kr, och för- och grundskolenämnden får en ramhöjning med 120 miljoner kr. Det är större satsningar på dessa områden än vad de styrande Socialdemokraterna och Miljöpartiet presenterade i sitt förslag.

För oss moderater är det viktigt att värna den kommunala kärnverksamheten. Detta är betydande satsningar, som innebär ökad trygghet och bättre omsorg för våra äldre. Samtidigt möjliggör det viktiga satsningar på utbildningsområdet och kunskap i skolan.

I M:s budgetförslag sparar vi samtidigt på kulturnämnden, miljö- och hälsoskyddsnämnden, individ- och familjenämnden samt kommunstyrelsen jämfört med S/MP-förslaget. Utöver satsningar på kärnverksamheten, så frigör det ett utrymme som möjliggör en sänkning av kommunalskatten med 15 öre.

Sänkt skatt är en frihets- och rättvisefråga. Vi är sämst av landets 20 största kommuner i detta sammanhang. Umeåborna ska inte straffas för att de råkar ha politiker som inte kan prioritera. Det är människor med små inkomster som drabbas hårdast av hög kommunalskatt.

Moderaterna vill tydligt dra ned på kulturens område och föreslår bland annat att minska stödet till kulturföreningar och festivaler, avveckla stödet till Kvinnohistoriskt Museum, minskat bidrag till Umeå Folkets Hus. Kommunstyrelsen får se sin ram minskas betydligt.

Moderaterna vill även införa hembesök vid nya ansökningar om försörjningsstöd som en del i pågående utredningar. Detta görs i flera kommuner i landet, däribland Sundbyberg, för att motverka bidragsfusk. Resultatet i Sundbyberg var att en av fyra inte hade rätt till bidrag. I Södertälje har man genom en rad åtgärder lyckats minska försörjningsstödet med hälften. Förslaget innebär att kostnaderna för försörjningsstöd bedöms kunna minska påtagligt även i Umeå, vilket innebär att ramen för individ- och familjenämnden inte räknas upp lika mycket som i S/MP-förslaget.

Runt om i Sverige rapporteras om omfattande fusk med bidragssystemen. Att stoppa fusk med välfärdssystemen måste ha hög prioritet.

Vi har även presenterat ett antal konkreta förslag för att öka tryggheten och minska brottsligheten i Umeå, exempelvis införande av kamerabevakning på särskilt brottsutsatta platser, kommunala ordningsvakter och fler trygghetsavtal likande det som tecknats för Ålidhems centrum.

Sedan tidigare har de fyra borgerliga partierna i Umeå presenterat elva gemensamma förslag inför det kommande budgetfullmäktigesammanträdet. Utöver de konkreta budgetsiffrorna från respektive parti och de gemensamma alliansförslagen, så har Moderaterna därutöver presenterat 65 olika uppdrag som spänner över en lång rad områden.

Umeå behöver ett maktskifte och borgerlig politik!

Anders Ågren

Kommunalråd, M

Umeå